funkcje liniowe
Natka : Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc że do wykresu funkcji należą punkty A−(1;6) B=(2;10)
4 cze 12:16
4 cze 12:16
Jolanta : w której klasie jesteś?
4 cze 12:17
agulka: Podstaw do wzoru który podała aniabb, albo (wiedząc,że f. liniową można określić wzorem y=ax+b)
rozwiąż uklad równań:
4 cze 12:25
aniabb: ponieważ w tablicach maturalnych jest ten wzór co podałam to trzeba się do niego przyzwyczajać
4 cze 12:28
agulka: Ano. Ale z tego co mi wiadomo na poziomie gimnazjalnym nie ma takiego wzoru, a my nie wiemy w
jakiej szkole jest Natka
4 cze 12:34
Natka : dzięki
4 cze 12:36
Eta:
Inny sposób:
| | 10−6 | |
wsp. kierunkowy prostej AB : aAB= |
| = 4 |
| | 2−1 | |
AB: y= a(x−x
A)+y
A
AB: y=4(x−1)+6
AB: y=4x+2
4 cze 12:37