rozwiąż układ równań
zlomiorz: Rozwiąż układ równań:
3x2+3y2−51=0
6xy=0
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to rozwiązać?
z góry dziękuję za pomoc
4 cze 07:40
4 cze 08:19
pigor: ... , no to analitycznie np. tak :
3x2+3y2−51= 0 i 6xy=0 ⇒ 3x
2+3y
2−51= 6xy /:3 i xy=0 ⇔
⇔ x
2+y
2−17= 2xy i xy=0 ⇔ (x−y)
2=17 i xy=0 ⇔ |x−y|=
√17 i xy=0 ⇔
⇔ (x−y= −
√17 lub x−y=
√17) i (x=0 lub y=0) ⇔
⇔ ( y= x −
√17 lub y= x +
√17) i (x=0 lub y=0) ⇔
⇔
(x,y)=(0,−√17) ∨
(x,y)=(√17,0) ∨
(x,y)=(0,√17) ∨
(x,y)=(−√17,0).

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
graficznie są to punkty przecięcia okręgu x
2+y
2=
√17 z osiami Ox i Oy .
4 cze 09:10
aniabb:

x
2 + y
2 =
√172
4 cze 09:20
pigor: ... , przepraszam i dziękuję, tak miało tam być x
2+y
2=17, czyli x
2+y
2=
√172 . ...
4 cze 11:17