skalar
joanna: Wiedząc, że p→ oraz q→ są prostopadłe oraz x→ = 3p→ − 2q→ i y→ = p→ − 5q→ wylicz
iloczyn sklarany x→ oraz y→.
4 cze 01:38
Aga1.: x→oy→=(3p→−2q→)o(p→−5q→)=
3(p→)2−15p→oq→−2p→oq→+10(q→)2=3(p→)2−15*0+2*0+10(q→)2=3*1+0+0+10*1=13
Objaśnienie
wektory p i q są prostopadłe, więc ich iloczyn skalarny jest równy 0,
oraz jednostkowe wiec ich długość wynosi 1.
4 cze 07:27
Janek191:
→ → → →
p oraz q są prostopadłe, więc p o q = 0
oraz
→ → → → →
x = 3 p − 2 q i y = p − 5 q
zatem
→ → → → → →
x o y = ( 3 p − 2 q ) o ( p − 5 q ) =
→ → → → → →
= 3 ( p )2 − 15 p o q − 2 q o p + 10 ( q )2 =
= 3 p2 − 15*0 − 2*0 + 10 q2 = 3 p2 + 10 q2
=======================================
bo
→ →
p o p = p * p = p2
→ → → →
p o q = q o p
→ →
gdzie p = I p I , q = I q I
→ →
p , q − długości wektorów p i q
4 cze 07:35
Janek191:
@Aga1 → →
Gdzie jest napisane , że wektory p , q są jednostkowe ?
4 cze 07:37
Aga1.: @ Janek191
Masz rację, jest napisane,że wektory p i q są prostopadłe.
4 cze 07:49
joanna: dziękuje za rozwiązanie
a jak wyliczyć dł. wektora x→ = 5p→ − 4q→, wiedząc, że p→ oraz q→ są prostopadłe?
4 cze 11:40
aniabb: z pitagorasa

|x|=
√(5p)2+(4q)2
4 cze 11:43
aniabb:

np.
4 cze 11:45
joanna: ale jak to obliczyć?
4 cze 11:53
aniabb: o 11:43 masz wzór
4 cze 11:55
joanna: to widzę, ale co podstawić za p i q ?
4 cze 11:59
Janek191:
→ →
Za p długość p, a za q długość q
4 cze 12:03
aniabb: a co podstawiałaś licząc iloczyn skalarny?
4 cze 12:03
joanna: czy wychodzi na to, że długość to:
|x| =
√25p2 + 16q2
4 cze 12:03
joanna:
4 cze 12:14
aniabb: tak
4 cze 12:14
joanna: dziękuję
a jak mam podane w takiej postaci:
obliczyć x
→ który ma dł. 1 i jest prostopadły do a
→ = [1, −2, 0] oraz b
→ = [0, 3, −2]
4 cze 12:16
aniabb: [4/√29 ; 2/√29 ; 3/√29 ]
4 cze 12:19
aniabb: liczysz wyznacznik z danych wektorów i wektora i,j,k ( jako wersorki) a potem dzielisz przez
długość
4 cze 12:22
joanna: wyznacznik z tylko dwóch wektorów ?
wyznacznik nie powinien być kwadratowy ?
4 cze 12:24
aniabb:
| i j k |
| 1 −2 0 | = 4i + 2j + 3k czyli [ 4 ; 2 ; 3 ]
| 0 3 −2 |
a ponieważ jego długość jest √29 to jak wyżej (12:19)
4 cze 12:26
pigor: ..., może np. tak : iloczyn wektorowy danych wektorów jest ⊥ do nich
I i j k |
a
→ x b
→= |1 −2 0 | = 4i+0j+3k−0k+2j−0i= 4i+2j+3k= [4,2,3}, a jego długość
|0 3 −2 |
|a
→ x b
→|=
√16+4+9=
√29, więc
| | 4 | | 2 | | 3 | |
x→= [ |
| , |
| , |
| ]= 129√29 [4,2,3] − szukany wektor  |
| | √29 | | √29 | | √29 | |
4 cze 12:30
joanna: czego długość jest √29 − wektora [4, 2, 3] ?
4 cze 12:30
aniabb: tak
4 cze 12:36
aniabb: a w zadaniu chciałaś by miał długość 1 więc trzeba go skrócić przez
√29 zachowując kierunek
4 cze 12:37
joanna: ok, dziękuję

to mam ostatnie zadanie
też muszę obliczyć x
→ o dł. 1, który razem z i
→ = [1, 0, 0] oraz j
→ = [1,
√3, 0] tworzy
4 cze 12:40
aniabb: [ 1/2 ; √3/3 ; 2/3 ]
4 cze 12:55
4 cze 12:57
joanna: tylko, że otrzymam wtedy:
| | π | | i→ ◯ j→ | |
cos |
| = |
| |
| | 3 | | |i→| * |j→| | |
a jak wyliczę x
→
4 cze 13:01
joanna:
4 cze 13:18
joanna:
4 cze 13:41
joanna:
4 cze 13:54
joanna:
4 cze 14:22
B: Co za matoły........
4 cze 14:30
aniabb: za i→ wstawiasz szukany x czyli np [a;b;c] a za j→ jeden z danych ..potem to samo robisz z
drugim
a potem z tego że długość ma być równa 1 wyliczasz c
4 cze 14:51
joanna: j
→ = [1,
√3, 0]
x
→ = [a, b, c]
wtedy otrzymam:
| 1 | | a + √3b | |
| = |
| |
| 2 | | 4a2 + 4b2 + 4c2 | |
4a
2 + 4b
2 + 4c
2 = 2a + 2
√3b
dobrze?
4 cze 15:04
joanna: drugie
a +
√3b = 4a
3a =
√3b
i co dalej ?
4 cze 15:14
joanna: dobrze
4 cze 15:32
joanna:
4 cze 15:58
joanna:
4 cze 16:12
joanna:
4 cze 16:34
aniabb: Długość x z założenia jest 1 więc w mianowniku masz 1
4 cze 16:48
joanna: czyli:
a +
√3b = a
√3b = 0
gdzie popełniłam błąd ?
4 cze 16:50
4 cze 16:54
joanna: a +
√3b = 4a
czyli:
czyli to co otrzymałam, tylko jak to dalej obliczyć ?
4 cze 16:57
aniabb:
z wektorem [1,0,0]
z wektorem [1,
√3,0]
| 1 | | a+√3b+0 | |
| = |
| więc b=√3/6 na górze miałam literówkę |
| 2 | | 2 | |
i z długości c
a
2+b
2+c
2=1 więc c=2/3
4 cze 16:57