rozwiąż nierówności
rudAa: rozwiąż nierówności
A) x2+5x+4≤0
b) x2 +5x>0
c) x2−4≤0
3 cze 18:17
3 cze 18:18
bezendu: a) Δ
b) x(x+5)>0
c)(x−2)(x+2)≤0
dokończ ?
3 cze 18:18
rudAa: nie rozumiem niestety nic z matematyki
3 cze 18:23
bezendu: to Vizer dał link zajrzy tam
3 cze 18:24
rudAa: w pierwszym bedzie tak
Δ= 52−4*1*4
3 cze 18:25
Vizer:
Tak ciężko jest zrobić krok po kroku wg punktów zamieszczonych w powyższym linku?
3 cze 18:25
bezendu: @ruda Δ policzona dobrze ale jeszcze wynik ?
3 cze 18:26
rudAa: wynik 9 i delta wynosi 3
3 cze 18:26
bezendu:
Δ=9
√Δ=3
teraz policz x1 i x2
3 cze 18:27
rudAa: x1 bedzie wynosic −4
x2 bedzie wynocic −1
i co dalej
3 cze 18:29
rudAa: bezendu i co robic dalej
3 cze 18:31
bezendu:

x∊<−4,−1>
3 cze 18:32
rudAa: a jak zrobic b
3 cze 18:33
bezendu: j na osi zaznacz 0 −5 parabola skierowana ramionami do góry i odczytasz sobie z tego wykresu
3 cze 18:34
rudAa: niestety nie wiem jak to zrobic.. porazka ... matma dla mnie to czarna magia
3 cze 18:36
bezendu: to do linku i czytaj tam masz potem zadania+rozwiązania
3 cze 18:36
rudAa: a mam pytanie robie w podobie zadania a czy calkowicie inaczej.
3 cze 18:38
bezendu:
?
3 cze 18:39
bezendu:

Ciebie interesują czerwone kropki więc jaka będzie odpowiedź ?
3 cze 18:41
rudAa: czy mam robic z tym x1 x2 delta czy nieee
3 cze 18:41
rudAa: xE(−5,0)
3 cze 18:43
rudAa: dovrze czy zle
3 cze 18:43
rudAa: a tego ostatniego to calkowicie nic z niego nie rozumiem
3 cze 18:45
bezendu: źle masz ten przedział popraw
3 cze 18:45
rudAa: bezendu:

?
3 cze 18:46
bezendu:
a w ostatnim wzory skróconego mnożenia się kłaniają
a2−b2=(a−b)(a+b)
3 cze 18:46
rudAa: jak to zle..
3 cze 18:47
bezendu: normalnie, to co napisałaś jest źle...
3 cze 18:47
bezendu: zaznaczyłem Ci chyba po coś te kropki ?
3 cze 18:47
rudAa: dlaczegoo.. ja mam podobnie w zeszycie ..
3 cze 18:48
pigor: ...lub przekształcasz trójmian po lewej stronie danej nierówności np.
tak :
x2+5x+4 ≤ 0 ⇔ x
2+4x+x+4 ≤ 0 ⇔ x(x+4)+1(x+4) ≤ 0 ⇔
(x+1)(x+4) ≤ 0 , teraz
odczytujesz w nawiasach stąd miejsca zerowe paraboli −1,−4, rysujesz tę parabolę
( tu − ramiona do góry) i odczytujesz rozwiązanie − jest nim rzut punktów paraboli
spod osi Ox na tę oś wraz z miejscami zerowymi (przedział domknięty), czyli masz
odp.
−4 ≤ x ≤ −1 ⇔
x∊ < −4;−1 > − szukany zbiór argumentów x. ...
3 cze 18:48
bezendu:
bo rozwiązaniem jest x∊(−∞,−5)∪(0,∞)
3 cze 18:51