Układy równań liniowych
Zasmaczysty: Dane są proste o równaniach: 2x−y+5=0 i 2x+y+1=0
a) Oblicz punkt przecięcia prostych
b) Oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi i osią OY. Wykonaj rysunek
3 cze 18:12
5-latek : a) zamieniam postac ogolna na kierunkowa
2x−y+5=0 to −y=−2x−5to y=2x+5
2x+y+1=0 to y=−2x−1 teraz przyrownuje te rownania do siebie
2x+5=−2x−1wiec 2x+2x=−1−5 to 4x=−6 tox=−1,5
wstawiam wyliczone x np do rownania y=2x+5 i wyliczam y to y=2*(−1,5)+5 to y=
−3+5=......policz.
masz policzony punkt przeciecia
b) w a masz wyznaczone rowniania prostych wiec je narysuj i trzecia prosta to os OY .
Pole trojakta to juz nie problem policzyc. MOze wyjda punkty kratowe i policzysz dlugosci
odcinkow , moze twierdzenie pitagorasa.
3 cze 18:36
Zasmaczysty: A takie zadanie:
| | ⎧ | mx−y=2 | |
| Dla jakich wartości współczynników m i k układ równań | ⎩ | 3x+y=k |
|
a) oznaczony
b) nieoznaczony
c) sprzeczny
3 cze 19:02
3 cze 21:01
krystek: Lub zapisz w postaci kierunkowej i wówczas
mamy:
y=mx−2
y=−3x+k
___________
a) gdy m≠−3
b)m=−3 i k=−2
c)m=−3 i k≠−2
3 cze 21:08