trygono
ala : wiedząc że sinx + cosx = 0.5 oblicz sin3x + cos3x
3 cze 16:15
Eta:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
sin2x+2sinx*cosx+cos2x= |
| ⇒ 2sinx*cosx= − |
| ⇒ sinx*cosx= − |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
sin3x+cos3x=(sinx+cosx)3−3sinx*cosx*(sinx+cosx)=( |
| )3−3*(− |
| )* |
| =...... |
| | 2 | | 8 | | 2 | |
dokończ...
3 cze 16:38
Piotr:
sinx + cosx = 0,5 / ()
2
| | 1 | |
sin2x+2sinxcosx + cos2x = |
| |
| | 4 | |
| | 3 | | 11 | |
sin3x+cos3x = (sinx+cosx)(sin2x−sinxcosx+cos2x) = 0,5(1+ |
| ) = |
| |
| | 8 | | 16 | |
wzory skróconego mnożenia
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
oraz jedynka trygonometryczna sin
2x + cos
2x = 1
3 cze 16:42
ala : Dziękuję
3 cze 17:24
aldonka: wyznacz parametry a,b funkcji y=ax+b jesli jej miejscem zerowym jest liczba 5 a do
wykresu tej
funkcji nalezy A=(−7,2)
3 cze 17:27