proszę o pomoc w policzeniu pochodnej funkcji ;)
stilla_sanguinis: policz pochodną
z= 1+√t1+√2t
3 cze 15:12
5-latek : | | | |
Zapisz ten ulamek za pomoca duzej litery |
| bez spacji bo jest to nieczytelne  |
| | | |
3 cze 15:22
stilla_sanguinis:
1+√t
____
1+√2t
3 cze 15:25
BARTEK: 5−latek zawsze aktywny a nic jeszcze dobrze nie rozwiązał ....
3 cze 15:52
5-latek : Bartek . tak sie sklada ze ja nie musze rozwiazywac bo do szkoly juz nie chodze . Ale i TObie
tez dalem cenna rade zebys najpierw rysowal rysunki zanim zaczniesz rowzwiazywac zadania .
https://matematykaszkolna.pl/forum/54225.html zobacz np tutaj.
3 cze 16:06
Vizer:
| | (1 + √t)'(1 + √2t) − (1 + √t)(1 + √2t)' | |
f't = |
| = |
| | (1 + √2t)2 | |
| | | 1 + √2t | | (1 + √t) | |
| − |
| | | 2√t | | √2t | |
| |
= |
| |
| | (1 + √2t)2 | |
Ewentualnie jeśli jest to część jakiegoś większego zadania to można doprowadzić do jakiejś
przyjemniejszej postaci.
3 cze 16:08
5-latek : wskazowka ;
(√t)'=U{1}{2√t
3 cze 16:39
5-latek : Za szybko nacislolem
| | 1 | |
(1+√2t)'=√2*(√t)'=√2* |
| −−−jako pochodna funkcji zlozonej |
| | 2√t | |
3 cze 16:45
BARTEK:
3 cze 17:58