bardzo ładnie proszę o pomoc
monika: x2Proszę o pomoc. Mąż na stare lata poszedł do szkoły ale matmy chyba nigdy nie zrozumiemy. Z
góry dziękuje, rozwiaz równanie :
3I2x−3I=1
Rozwiaz nierówność 3x−1x2+4x+4jest większe bądź równe 3x+2
2 cze 23:54
ZKS:
Ale dziedzinę umiesz wyznaczyć?
2 cze 23:54
monika: Niestety Nic nie umiem i nie muszę rozumieć.. Choddi o to ze mam musi skonczyc zapomne kidding
zeby dostac prace:(
3 cze 00:01
Mila:
2) Czy to takie równanie?
D 2x−3≠0
2x≠3
U{3}{|2x−3|=1 /(|2x−3|
3=|2x−3|
2x−3=3 lub 2x−3=−3
2x=6 lub 2x=0
x=3 lub x=0
Potwierdź, że dobrze odczytałam , to dalej policzę.
3 cze 00:02
monika: PrzeprasZam coś mi sie źle napisało, chcialam napisAć ze chodzi o to ze mąż musi skonczyc
szkole
3 cze 00:04
3 cze 00:04
monika: Tak Mila to takie, dziękuje bardzo
3 cze 00:06
monika: W zadaniu drugim nie jest −3x tylko 3x (bez minusa)
3 cze 00:11
monika: Miła czy to 1 zadanie które rozwiĄzałas to jest całe zrobione? Czy mam wszystko przepisAć na
arkusz egzaminu i bedzie ok?
3 cze 00:18
Mila:

2) Dziedzina
x
2+4x+4≠0 i x+2≠0
(x+2)
2≠0 i x≠−2
x≠−2
| −3x−1 | | 3(x+2) | |
| − |
| ≥0 |
| (x+2)2 | | (x+2)2 | |
wystarczy rozwiązać:
−3x−1−3x−6≥0 bo mianownik jest dodatni dla x≠−2
−6x−7≥0
−6x≥7
3 cze 00:19
Nienor: x
2+4x+4≠0
(x+2)
2≠0
x≠−2
| 3x−1 | | 3(x+2) | |
| ≥ |
|
|
| (x+2)2 | | (x+2)2 | |
| 3x−1 | | 3(x+2) | |
| − |
| ≥0
|
| (x+2)2 | | (x+2)2 | |
| −7 | |
| ≥0 ⇔ −7(x+2)2≥0
|
| (x+2)2 | |
(x+2)
2≤0 ⇔ x=−2, ale ten x wypada z dziedziny, nierówność nie ma rozwiązań.
Z drugiej strony już późno i nie przeczę, że gdzieś tu tkwi kardynalny błąd
3 cze 00:19
monika: Dziękuje raz jeszcze. Jesteście kochani
3 cze 00:32
Mila:
3 cze 00:38
Eta:
Zad2/ poprawię

założenie x≠ −2
| 3x−1 | | 3 | |
| ≥ |
| / *(x+2)2 |
| (x+2)2 | | x+2 | |
3x−1 ≥ 3(x+2)
3x−1 ≥3x+6
−1≥6 nierówność prawdziwa i x≠ −2
to rozwiązaniem jest: x€ R\{−2}
3 cze 01:13
5-latek : A tak miedzy nami to jesli piszesz ze na stare lata to dzieci powinny pomoc .
3 cze 11:20
monika: Mąż ma 30 lat a nasz syn ma 2 latka więc raczej nie dałby rady
3 cze 11:26
ICSP: −1 ≥ 6 jest prawdziwe
Eta
3 cze 11:26
Eta:
No jasne !... −1≥6 −−− sprzeczność ( to przez godz.01:13
3 cze 11:45
5-latek : No to czemu piszesz ze na stare lata jak ma 30 lat.
3 cze 12:26
Mila:
Eta, tam w liczniku było :−3x−1?
3 cze 15:54
Eta:
Mila, przeczytaj wpis moniki z 00: 11
3 cze 16:55
Mila: Nie doczytałam.

Pozdrawiam.
3 cze 16:56