parametry
a: dla jakich wartosci parametru k podane równanie ma dwa rozwiązania?
(1−p) x2 + x + p =0
nie wiem jak zacząć, prosze o pomoc
2 cze 22:47
Nienor: Jaka muszą być warunki wiesz
2 cze 22:47
a: Δ=0 ?
2 cze 22:49
a: i delta mi wyszla 4p2 + 4p + 1
2 cze 22:51
a: ale nie wiem czy dobrze
2 cze 22:51
Nienor: Jak Δ=0 równanie ma 1 pierwiastek podwójny(taki sam), np
x
2−6x+9=0
Δ=36−4*9=36−36=0
I faktycznie lewa strona równania da się zwinąć we wzór skróconego mnożenia:
(x−3)
2=0
(x−3)(x−3)=0
x=3 jest pierwiastkiem podwójnym.
Więc jaka musi być delta
2 cze 22:53
a: nie potrafię zwinąć tego we wzor skroconego mnozenia
2 cze 23:01
a: akurat tego przykkładu
2 cze 23:02
Ajtek:
Kiedy równanie ma
dwa rozwiązania?
Nienor wspieram

.
2 cze 23:03
Ajtek:
równanie kwadratowe miało być

.
2 cze 23:04
a: dwa rozewiazania Δ>0
2 cze 23:04
Ajtek:
Brawo!
A jaki musi być warunek aby była to funkcja kwadratowa?
2 cze 23:06
a: 2 miejsca zerowe
2 cze 23:07
Nienor: a bo wręcz nie pownno się zwinąć

Ja tylko podałam przykład, że jak Δ=0, to równanie kwadratowe ma 2 jedno rozwiązanie. Tak,
żebyś nie musiał wierzyć na słowo, a miał wszystko czarno na białym
Ajtek dziękiza wsparcie
2 cze 23:08
a: mam problem tylko z tym przykładem, ten nawias mnie gubi, chcialam tylko prosic o rozpisanie
delty
2 cze 23:08
Nienor: a 
musi być x
2
2 cze 23:08
Ajtek:
a nie rozumiemy się

.
masz funkcję postaci: ax
2+bx+c=0, jakie tuaj jest założenie w definicji funkcji kwadratowej?
2 cze 23:09
a: no wlasnnie nic juz nie rozumiem. chce tylko wiedziec jak ten przykład doprowdzic do wyniku
delty Δ= 12 − 4*(1−p) * p i sie ggubie tu w obliczeniach
2 cze 23:12
Ajtek:
Zanim przejdziesz do liczenia Δ, to musisz ustalić warunki, dla których ta funkcja ma sens.
Funkcje masz kwadratową, tutaj masz napisaną ważną rzecz o tej funkcji
54, na samej górze
masz warunek.
2 cze 23:15
Bogdan:
Polecenia: "równanie ma dwa rozwiązania" oraz "równanie ma dwa różne rozwiązania" nie są
tożsame. Dla każdego z tych poleceń trzeba przyjąć odpowiednie założenie. Założenia dla
tych dwóch przypadków nieco się różnią.
2 cze 23:19
Ajtek:
Bogdan słuszna uwaga

.
"Dwa rozwiązania" gdy Δ≥0.
2 cze 23:21
Bogdan:
2 cze 23:22
ZKS:
Według mnie dla Δ = 0 mamy jeden
podwójny pierwiastek czyli
dwa identyczne.

Jeżeli nie ma mowy nic w poleceniu dwa różne to według mnie warunek powinien być
Δ ≥ 0.
2 cze 23:24
Nienor: Tak, ale na pewno nie Δ=0

O mi przynajmniej głównie chodziło.
Skoro do tego doszliśmy
Δ=1−4(1−p)p=1−4p+4p
2=4p
2−4p+1
Δ≥0 ⇔ 4p
2−4p+1≥0 ⇔(2p−1)
2≥0
Liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu jest zawsze większa lub równa 0.
Po drugie to musi być równanie kwadratowe, czyli:
1−p≠0 ⇒ p≠1
Czyli dla p∊ℛ\{1} równanie ma 2 rozwiązania.
2 cze 23:36