n
Baltazar: Witam! Mam pytanie do ludzi którzy w miarę się orientują w temacie studiów.
Chciałbym studiować matematykę stosowaną na AGH, ogólnie kieruję się tym, że matematykę lubię i
chciałbym spędzić czas studiów na czymś co lubię i będzie mi sprawiało przyjemność a o
perspektywach po studiach póki co nie myślę. Problem jest taki , że strasznie słabo poszła mi
matura z matmy,która była niestety prosta i zapewne inni maturzyści napisali w miarę dobrze.
Po podliczeniu zadań dobrze rozwiązanych wyszło mi, że powinienem mieć minimum 74% z
rozszerzenia, jednak nigdy nic nie wiadomo może być też mniej lub więcej.
Przechodząc do sedna sprawy chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto się orientuje gdzie (
najlepiej byłoby w Krakowie ale też może być inne miasto w ostateczności, jednak najlepiej
Kraków, bo mam najbliżej) można się bez problemu dostać na studia matematyczne ( i tez zależy
mi na tym żeby to nie była jakaś uczelnia typu płacisz = kończysz studia, zależy mi na jakim
takim poziomie).
Generalnie to na pierwszym miejscu stawiam AGH i matmę stosowaną wiem że to może mało istotne
ale po tym kierunku jest inżynier

, jednak chcę mieć również jakąś alternatywę w razie nie
dostania się na tą uczelnie.
Znacie jakieś dobre uczelnie na których można się wiele nauczyć i bez problemów dostać. Dodam,
że nie zdawałem języka rozszerzonego , jedynie matematykę , fizyki czy chemii również nie
zdawałem.
Zależy mi na konkretnych odpowiedziach popartych faktami i też zastanawiam się czy może nie
lepiej byłoby w razie niedostania sie na AGH odpuscic rok i poprawic mature w 2014

Liczę na
szczere odpowiedzi Pozdro
2 cze 21:55
Nienor: Drogi Baztazarze na matematyką stosowaną, z 74% z matury rozszerzonej dostaniesz się
wszędzie.
2 cze 22:02
Baltazar: @Nienor, problem w tym, że ja tak zakładam 74% a jaki będzie rzeczywisty wynik? , tego nie
wiem.
Dlatego chciałbym się zabezpieczyć w razie "wpadki"i mieć alternatywe. Coś mogłem pominąć, nie
uwzględnić i stracić punkty, jak to w życiu...
2 cze 22:07
Vizer:
Ile miałeś z podstawy i języka?
2 cze 22:08
Nienor: Ale naprawdę, nie słyszałam o uczelni, na którą żeby dostać się potrzeba było czegoś więcej niż
zdanej matury.
Na UJ na matematykę (najpierw na pierwszym semestrze masz straszmy misz masz, a później
wybierwasz specjalność) dostawały się osoby, które nie zdawały matematyki rozszerzonej.
2 cze 22:10
Baltazar: @Vizer wyniki są pod koniec czerwca, zakładam z podstawy jakieś 86% < nie zależało mi na
podstawie, wyszedłem wcześniej > a angielski jakieś 50 % myślę że powinno być
2 cze 22:10
Baltazar: @Nienor to ja czegos nie kumam, jak liczyłem sobie przykładowo te progi punktowe z AGH to
wychodzi, że przynajmniej 70 % z rozszerzenia trzeba mieć żeby się dostać i tak w zasadzie w
każdym roku, tam od 2007 bodajże.

Oczywiscie jak ktos dolozy roz angielski to ma łatwiej
2 cze 22:13
Nienor: To jest ilość punktów jakie miała ostatnia osoba, która chciała dostać się na mtaematykę, u nas
na fizyce to było 680 bodajże, ale jak by chciał ktoś z 520 to też by go przyjeli.
2 cze 22:19
Baltazar: @Nienor, Właśnie i tutaj trochę mnie to co powiedziałaś zadziwia, bo skoro ostatnia osoba która
chciała się dostać na dany kierunek miała punktów 680 to w takim razie nielogicznym jest że
ktoś ma 520 punktów i tez się dostanie ... może ktos mi to wytłumaczyc

?
2 cze 22:25
Nienor: Chodzi ci o to, że za duży rozrzut, nie wiem, wiedzy
2 cze 22:26
Vizer:
To faktycznie może być ciężko, wychodzi Ci 690 pkt, próg w tamtym roku to 728, a tendencja była
rosnąca. Szkoda, że nie wziąłeś sobie na "jaja" rozszerzonego języka (ja tak zrobiłem, bo
wiedziałem, ze idę na AGH) skoro chciałeś od początku iść na ten kierunek, zawsze by Ci parę
punktów podbił. Szkoda trochę tej podstawy z matmy, każdy procent zgubiony to 4 pkt straty.
Ale jeśli tak Ci zależy na matmie to możesz wybrać UJ, tam chyba jest brana rozszerzona i
dostać sie jest w miarę łatwo, gorzej utrzymać
2 cze 22:28
Baltazar: @nienor nie, chodzi mi o to, że jezęli ostatania osoba czyli najgorsza miała 680 punktów to dla
osoby z 520 punktami miejsca powinno zabraknąć czyż nie ? bo napisalas ze taka osoba tez by
sie doatala i tego nie kumam
2 cze 22:32
Baltazar: @Vizer ale przecież liczy sie kierunek główny tylko czyli jak wezme do punktowania matme
rozszerzona to podstawa jest nieważna wiec i tak co mi po podstawie
2 cze 22:33
2 cze 22:41
Nienor: Bazlazar po prostu przyjmują wszystkich chętnych, bo za każdego studenta mają pieniądze, a
że studia są wymagające duża częśc zrezygnuje lub odpadnie po pierwszej sesji.
2 cze 22:43
Baltazar: @Vizer właśnie teraz czytam i sie za głowe łapie gdybym wiedział pisałbym podstawe na 100%
przeciez to żaden problem, jednak zobacz ;
b) Jeżeli na świadectwie dojrzałości umieszczone są wyniki z obu poziomów, to składnik G
obliczany jest jako suma wyników uzyskanych z obydwu poziomów.
d) Jeżeli na świadectwie dojrzałości umieszczony jest tylko wynik tylko z poziomu rozszerzonego
w wysokości N punktów, to składnik G wyznaczany jest ze wzoru:
G = N, dla N<30%
G = N + 2⋅(N−30), dla 30%≤N≤80%
G = N + 100, dla N>80%
e) Jeżeli kandydat zdawał na egzaminie maturalnym matematykę na poziomie podstawowym i
rozszerzonym to, jako ostateczna wartość składnika G przyjęty będzie wynik lepszy z wartości
wyliczonych według punktów b) i d).
Podpunkt e) rozumiem tak że jeżeli będe miał lepszy wynik ze wzoru liczonego z podpunktu D) od
tej sumy to będe miał liczone tak jakbym nie zdawał podstawy z matmy tylko generalnie ze
wzorów w podpunkcie d) bede miał liczone punkty tylko z rozszerzenia czyż nie tak

? Ja
właśnie o tym byłem przekonany i dlatego nie przykładałem sie do podstawy
2 cze 22:46
Vizer:
Dobrze rozumiesz i faktycznie z tego wzoru masz trochę więcej (biorąc 74%) niż przyjmując 86% z
podstawy i z tego pierwszego wzoru, ale nie zmienia to faktu, że jakbyś lepiej napisał maturę
podstawową to wzór pierwszy byłby bardziej korzystny.
2 cze 22:58
Baltazar: @Vizer no właśnie teraz widze mój błąd jednak trudno sie mówi trzeba żyć dalej, a tak wracając
do sedna to znacie jakieś ciekawe alternatywy gdybym na AGH sie nie dostał ?>?
2 cze 23:26
Nienor: W Krk

UJ?
2 cze 23:32
Vizer:
No UJ jest ciekawy jeszcze, choć o wiele bardziej teoretycznie tej matematyki się będziesz
musiał uczyć, na AGH jednak jak sama nazwa wskazuje jest to "stosowana". Inne matematyki
ciężko mi polecić, bo nie znam nikogo co je studiuje.
2 cze 23:47
3 cze 08:32