planimetria
Ola: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach

1) Wierzchołki trójkąta mają współrządne A=(4,−1) ; B=(2,3) ; C=(1.2). Wykaż, że trójkąt jest
prostokątny. Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
2) Określ położenie okręgów o równaniach (x=3)
2 + (y−5)
2 = 25 oraz x
2 − 2x + y
2 − 6y − 3 =
0
3) W trójkąt równoramienny o podstawie 10 i ramieniu 13 wpisano okrąg. Oblicz promień tego
okręgu.
4) Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym ostrokątnym, punkt O jest środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie o podstawie 4 i wysokości 5. Oblicz promień tego okręgu
5) Dane są punkty A= (−2,3) ; B= (6, −9). Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB
w stosunku 3:2
2 cze 18:11
Janek191:
z.1
A = ( 4; − 1), B = ( 2; 3), C = ( 1; 2)
zatem
I AB I =
√ ( 2 − 4)2 + ( 3 − (−1))2 =
√4 + 16 =
√20 =
√4*5 = 2
√5
I BC I =
√ ( 1 − 2)2 + ( 2 − 3)2 =
√ 1 + 1 =
√2
I AC I =
√ (1 − 4)2 + ( 2 − (−1))2 =
√9 + 9 =
√9*2 = 3
√2
√2 < 3
√2 < 2
√5
Sprawdzam, czy
I BC I
2 + I AC I
2 = I AB I
2
(
√2)
2 + ( 3
√2)
2 = 2 + 9*2 = 20 = ( 2
√5)
2 = 4*5
Tak, trójkąt ABC jest prostokątny.
r = 0,5 c = 0,5 * I AB I = 0,5* 2
√5 =
√5 − długość promienia okręgu opisanego
na tym trójkącie.
r
2 = 5
S − środek okręgu
S − środek odcinka AB
więc
| | 4+ 2 | | − 1 + 3 | |
xs = |
| = 3 ys = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 3; 1)
Równanie okręgu :
( x − x
s)
2 + ( y − y
s)
2 = r
2
czyli
( x − 3)
2 + ( y − 1)
2 = 5
===================
3 cze 07:58
Janek191:
z.2
( x + 3)2 + ( y − 5)2 = 25 = 52
więc
S1 = ( − 3; 5) oraz r1 = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 −2 x + y2 − 6 y − 3 = 0
( x − 1)2 − 1 + ( y − 3)2 − 9 − 3 = 0
( x − 1 )2 + ( y − 3)2 = 13 = ( √13)2
więc
S2 = ( 1 ; 3) oraz r2 = √13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I S1 S2 I = √ ( 1 − (−3))2 + ( 3 − 5)2 = √ 16 + 4 = √20 = √4*5 = 2 √5 ≈ 4,47
zatem
r1 + r2 = 5 + √13 ≈ 5 + 3,6 = 8,6 > I S1 S2 I
r1 − r2 = 5 − √13 ≈ 5 − 3,6 = 1,4 < I S1 S 2 I
Mamy
r1 − r2 < I S1 S2 I < r1 + r2
więc dane okręgi się przecinają.
============================
3 cze 08:12
Janek191:
a = I AB I = 10
b = c = I AC I = I BC I = 13
Obliczam wysokość Δ ABC
Z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + ( 0,5 a)
2 = b
2
h
2 = b
2 − ( 0,5 a)
2 = 13
2 − 5
2 = 169 − 25 = 144
h =
√144 = 12
Obliczam pole Δ ABC
P = 0,5 a*h = 0,5*10* 12 = 60
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obliczam obwód Δ ABC
L = a + 2 b = 10 + 2*13 = 36
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Korzystam z wzoru na pole trójkąta
P = 0,5 L*r , gdzie r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt
więc
2 P = L* r
| | 2 P | | 2*60 | | 2*10 | | 10 | | 1 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| = 3 |
| |
| | L | | 36 | | 6 | | 3 | | 3 | |
===============
3 cze 08:20
Janek191:
z.4
a = I AB I = 4
b = c = I AC I = I BC I
h = 5 − wysokość
O − środek okręgu opisanego na Δ ABC
Obliczam pole Δ ABC
P = 0,5 a*h = 0,5 *4*5 = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Z tw. Pitagorasa mamy
( h − R)
2 + ( 0,5 a)
2 = R
2
( 5 − R)
2 + 2
2 = R
2
25 − 10 R + R
2 + 4 = R
2
10 R = 29
R = 2,9
=======
II sposób:
Obliczam długość ramienia Δ ABC
b
2 = ( 0,5 a)
2 + h
2 = 2
2 + 5
2 = 29
b =
√29
Korzystam z wzoru:
−−−−−−−−−−−−−
4 P * R = a*b*c
więc
| | 4*√29*√29 | | 29 | |
R = |
| = |
| = 2,9 |
| | 4*10 | | 10 | |
=====================================
3 cze 08:51
Janek191:
z.5
A = ( − 2; 3)
B = ( 6; − 9)
P = ( x; y)
k = 3 : 2
→
AB = [ 6 − (−2); − 9 − 3 ] = [ 8; − 12 ]
→
A P = [ x − (−2) ; y − 3 ] = [ x + 2; y − 3 ]
Mamy być
→ →
| | 3 | |
[ x + 2 ; y − 3 ] = |
| *[ 8 ; − 12 ] |
| | 5 | |
| | 24 | | 36 | |
[ x + 2 ; y − 3 ] = [ |
| ; − |
| ] |
| | 5 | | 5 | |
więc
| | 24 | | 36 | |
x + 2 = |
| y − 3 = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 24 | | 10 | | 14 | |
x = |
| − |
| = |
| = 2,8 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 36 | | 15 | | 21 | |
y = − |
| + |
| = − |
| = − 4,2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Odp. P = ( 2, 8 ; − 4,2 )
====================
3 cze 09:05
3 cze 11:06