Wierzchołki trójkąta mają współrządne A=(4,−1) ; B=(2,3) ; C=(1.2). Wykaż, że tr
naprawde porzebująca Ola!: BŁAGAM! Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach
1) Wierzchołki trójkąta mają współrządne A=(4,−1) ; B=(2,3) ; C=(1.2). Wykaż, że trójkąt jest
prostokątny. Wyznacz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
2) Określ położenie okręgów o równaniach (x=3)2 + (y−5)2 = 25 oraz x2 − 2x + y2 − 6y − 3 =
0
3) W trójkąt równoramienny o podstawie 10 i ramieniu 13 wpisano okrąg. Oblicz promień tego
okręgu.
4) Trójkąt ABC jest trójkątem równoramiennym ostrokątnym, punkt O jest środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie o podstawie 4 i wysokości 5. Oblicz promień tego okręgu
5) Dane są punkty A= (−2,3) ; B= (6, −9). Wyznacz współrzędne punktu P, który dzieli odcinek AB
w stosunku 3:2
2 cze 18:22
mol2233: wszystko musisz podstawić do wzorów
2 cze 18:37
naprawde porzebująca Ola!: mógłbyś/ mogłabyś rozwiązac przykładowo zadanie 4, bo nie wiem jakiego tam wzoru użyc
2 cze 18:42
JAPON1A: 2)
S1 = (3,5) , r = 5
x2 −2x + y2 −6y − 3 = 0
x2 − 2x + 1 + y2 − 6y + 9 = 13
( x − 1 )2 + ( y − 3 )2 = 13
S2 = ( 1,3) r= √13
l S1 S2 l = √(1−3)2 + ( 3−5 )2 = √4+4 = √8 = 2√2 < l r1 − r2 l
okregi sa rozlaczne wewnetrznie
3)
P = p*r = 1/2 *a *h
a/2 = 5
(a/2)2 + h2 = 132 => h2 = 132 − 52 => h = 12
P = 1/2 * 10*12 = (10+13+13)*1/2*r
P = 60 = 18r => r = 60/18 = 10/3
2 cze 18:42
JAPON1A: 4) tak samo jak 3
5)
xp= ( xa + xb )*3/2
yp = (ya + yb)*3/2
xp = (−2 + 6)*3/2 = 4*3/2 = 6
yp = (3 −9)*3/2 =−6*3/2 = −9
P = ( 6,−9 )
2 cze 18:45
naprawde porzebująca Ola!: Dziękuję za odpowiedź

Czy jesteś pewna/pewny, że w zadaniu 2 okręgi mają byc rozłączne wewnętrznie .?
Mi wyszło, że przecinają się:
2 cze 18:50
naprawde porzebująca Ola!: Zadania 4 nie potrafię rozwiązac, nie jest takie samo jak 3, ponieważ w zadaniu 3 okrąg jest w
pisany, a w zadaniu wpisany i nie wiem jak to rozwiązac O:
2 cze 18:54
naprawde porzebująca Ola!: Zadania 4 nie potrafię rozwiązac, nie jest takie samo jak 3, ponieważ w zadaniu 3 okrąg jest
WPISANY, a w zadaniu OPISANY i nie wiem jak to rozwiązac O:
*przepraszam o błąd ; )
2 cze 19:14
JAPON1A: co do zad. 2 to masz racje.
4)
P = abc / 4R
P = 1/2*ah =4*5=10
c2=h2 +(a/2)2
c= √29
P = 4*√29*√29 / 4R => R = 4*29 / 4*10 = 29/10
2 cze 22:23
JAPON1A: P=1/2*a*h
2 cze 22:23