wyznacz współrzędne punktów wspólnych
Lili: Błagam, pomóżcie w jednym zadanku

2.Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o. W każdym
przypadku wykonaj rysunek(proszę, wyjaśnijcie, jak zrobić te rysunki

)
| | 1 | |
a) o: x2 + y2 =9 l: |
| x −1 |
| | 3 | |
b) o: x
2 + y
2 =41 l: x−y=1
c) o: x
2 + y
2 +6x +2y=0 l: x+y= −8
| | 1 | |
d) o: x2 + y2 +8x +4y +19=0 l: |
| x +y+2=0 |
| | 2 | |
e) o: x
2 + y
2 +6x −8y +21=0 l: y=6
f) o: x
2 + y
2 −8x +12y +44=0 l: x=6
2 cze 15:25
2 cze 15:29
use: wystarczy jak podstawisz w rownaniu okregu za np igreka (y) i policzysz x
np ; rownaie okregu
o:x
2+y
2=41 l;x−y=1
czyli ; x
2+(x−1)
2=41 i z etgo dostaniesz x jezeli jest taki iks czyli jest miejsce wspolne
to wtedy funkcja kwadratowa ma miejsca zerowe a jezeli nie to nie
2 cze 15:30
Lili: @bezendu wiem, ale mi to nie wychodzi. Nadal nie rozumiem:(
2 cze 15:33