prosta i okrąg
Lili: Coś o prostej i okręgu. 3 zadanka. Pomóżcie, proszę....

1. Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli:
| | 3 | |
a)o: (x−1)2 + (y+4)2 = 16; l: y= |
| x +3 |
| | 4 | |
b)o: (x+5)
2 +y
2 =1; l: y=1
c)o: x
2 + y
2 −8x+10y+33=0 l: y=x−5
d)o: x
2 + y
2 +8x−2y+13=0 l: y=x
| | 1 | |
e)o: x2 + y2 −6x=0 l: y= |
| x |
| | 2 | |
f)o: x
2 +y
2 +4x +6y+8=0 l: x+4=0
2.Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o. W każdym
przypadku wykonaj rysunek(proszę, wyjaśnijcie, jak zrobić te rysunki

)
| | 1 | |
a)o: x2 + y2 =9; l: y= |
| x −1 |
| | 3 | |
b)o: x
2 +y
2 =41; l: x−y=1
c)o: x
2 +y
2 +6x+2y=0 l: x+y=−8
| | 1 | |
d)o: x2 + y2 +8x+4y+19=0 l: |
| x +y+2=0 |
| | 2 | |
e)o: x
2 + y
2 +6x−8y+21=0 l: y=6
f)o: x
2 + y
2 −8x+12y+44=0 l: x=6
3.Dany jest okrąg o: x
2 + y
2 −8x−2y−8=0. Wyznacz równanie ogólne prostej k, która jest
styczna do tego okręgu w punkcie:
a)A(9;1)
b)B(4;−4)
c)C(0;4)
d)D(7;5)
28 maj 20:52
Jolanta : Najlepiej narysuj okrąg i prostą
(x−a)2+(y−b)2=r2 wiesz co to za wzór i co to a i b ?
28 maj 21:00
aza:
Więcej tych zadań nie masz?
28 maj 21:03
Lili: @Jolanta, szczerze mówiąc nie pamiętam

@aza, mam więcej, ale z nimi dam radę chyba jakoś...
28 maj 21:08
bezendu: @Lili to była ironia
28 maj 21:11
Jolanta : pomogę Ci
a x2+y2=r2 ?
28 maj 21:11
bezendu:
r=
√16
28 maj 21:13
Lili: @bezendu, wiem,że ironia,ale mam nadzieję,że niekoniecznie złośliwa.
28 maj 21:16
Jolanta : Jeżeli chcesz pomocy to odpowiadaj
28 maj 21:16
Lili: @Jolanta, no to akurat wiem.
A tamto kiedyś miałam, ale pozapominałam. Teraz mam funkcje wymierne.
28 maj 21:19
Lili: @Jolanta, jakbyś mogła mi po prostu podpowiedzieć, jak się za to zabrać...
28 maj 21:22
Jolanta : odpowiedz konkretnie x2+y2=9 co to jest ?
28 maj 21:23
Jolanta : Wiesz czy nie bo szkoda czasu ?
28 maj 21:24
Lili: Mam to o i l do jakiegoś wzoru podstawić, czy jak to zacząć? Matematyka to nie jest moja mocna
strona
28 maj 21:24
Lili: No dobra, nie wiem:(
28 maj 21:26
Jolanta :

to jest wzór okręgu o promieniu 3 i środku w punkcie ,0,0 (x
2+y
2=r
2)
28 maj 21:27
28 maj 21:28
Lili: Ale dobijasz mnie udowadniając,że nic nie umiem
28 maj 21:28
bezendu:
28 maj 21:29
Lili: @Jolanta, czyli x i y to (0;0), czyli współrzędne tego punktu, a r to oczywiście promień?
28 maj 21:29
Jolanta : Jeżeli środek jest w punkcie (0,0)wzór azawsze jest x2+y2=..
jezeli środek jest w innym miejscu wzór jest (x−a)2+(y−b)2=r2 jasne ?
a i b to wspólrzędne środka S(a,b) a to x b to y
w pierwszym zadaniu gdzie lezy środek ?
28 maj 21:30
Jolanta : choćbys nie wiem jakie głupoty pisała to mnie nie wkurzysz o ile bedę widziałą ,ze chcesz sie
nauczyć
28 maj 21:32
Jolanta : dalej ,pisz
28 maj 21:33
Lili: @bezendu, Ty też byś narzekał(a), gdybyś miał(a) 15 takich zadań z matmy(z różnych działów), 20
z chemii, 10 stron z geografii i prawie 30 zadań z fizyki i miał(a)byś na to 2dni
28 maj 21:34
Jolanta : Lili do licha miałąś podac a b i r do pierwszego zadania
28 maj 21:35
Lili: W 1. zadaniu w a) środek leży w punkcie(−1;4)
28 maj 21:36
Jolanta :
(x−1)2+(y+4)2=16
(x−a)2(y−b)2=r2
28 maj 21:37
Lili: a r to√16czyli 4
28 maj 21:37
Jolanta : to wbijaj nóżke cyrkla w ten punkt i rysuj okrąg o promieniu 4
28 maj 21:37
Jolanta : ale pomyłka a =1 b=−4
28 maj 21:38
Lili: czyli powinnam zmienić znaki, że ten punkt to (1;−4)?
28 maj 21:38
Jolanta :
28 maj 21:39
Lili: No narysowałam. I wybacz,ale internet mi strasznie wolno działa.
28 maj 21:40
Lili: Dlatego odczytuję Twoje wiadomości za późno, więc również później odpisuję.
28 maj 21:41
Jolanta : | | 3 | |
to teraz prosta y= |
| x+3 |
| | 4 | |
określ ich wzajemne połozenie
28 maj 21:42
Lili: Jeśli już znam ten wzór i mam współrzędne i r, to co mam zrobić z prostą l?
28 maj 21:43
Lili: Wzajemne położenie? Ale jak?
28 maj 21:45
Jolanta : narysowałąs okrąg i w tym samym ukłądzie narysuj prostą zobaczysz czy sie przecina z okręgiem
czy nie
28 maj 21:46
Lili: ok, daj mi chwilkę
28 maj 21:47
Lili: A tą prostą mam narysować, podstawiając jakieś 2 punkty za x i wyznaczając do nich y, apotem je
zaznaczyć w układzie, czy tak?
28 maj 21:51
Lili: Wyszło mi,że się nie przecina..
28 maj 21:54
Jolanta :
28 maj 21:56
Jolanta : nastepne zadanie
28 maj 21:56
Jolanta : a tam daj odpowiedż :brak punktów wspólnych
28 maj 21:57
Lili: czyli jest rozłączna z okręgiem. A co jeśli jest to bardzej rozbudowane jak w podpunkcie b lub
c?
28 maj 21:58
Jolanta : Podawaj do b) a,b,r
28 maj 22:00
Lili: a=−5;r=1,b=0?
28 maj 22:02
Jolanta : tak narysuj okrąg i prosta y=1
28 maj 22:03
Lili: ta prosta ma być równoległa do osi OX, czy tak? i wówczas będzie styczna z okręgiem.
28 maj 22:09
Jolanta :

a teraz c)
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2 jeżeli podniesiemy do kwadratu
x
2−2ax+a
2+y
2−2by+b
2=r
2 teraz zamiast a
,b
2 r
2 a
2+b
−r
=c
i mamy
x
2+y
2−2ax−2by+c=0
x
2+y
2−8x+10y+33=0 porównaj −2ax=−8x −2by=
a=4
28 maj 22:13
Jolanta : kwadraty mi uciekły a2+b2−r2=c
28 maj 22:14
Lili: czekaj chwilkę, muszę przeanalizować
28 maj 22:16
Lili: ok, czyli r=0, a=4, b=5
28 maj 22:19
Lili: coś źle zrobiłam z tym r...
28 maj 22:23
Jolanta : promien nie może =0
−2by=10y
−2b=10
b=−5
a2+b2−r2=33
16+25−33=r2
41−33=r2
8=r2
r=2√2
narysuj
28 maj 22:25
Jolanta : S(4,−5) r=2√2
promien odmierz w ten sposób ,ze narysuj trójkąt prostokątny równoramienny o bokach 1,1
przeciwprostokątna =√2 odmierz dwa razy i masz promień
28 maj 22:28
Lili: ok,mam/ Prosta jest styczna do okręgu
28 maj 22:32
Jolanta : przykład d)robisz tak samo muszę konczyc wiec postaraj sie szybko pisać
28 maj 22:39
Lili: poradzę sobie już z 1. Proszę, spróbuj mi wyjaśnić,jak zrobić 2 i 3
28 maj 22:42
Jolanta : −2ax=8x −2by=−2y c=13
a=−4 b=1 c=a2+b2−r2
13=(−4)2+12−r2
r2=16+1−13
r2=4
r=2
S(−4,1) r=2
rysujesz
28 maj 22:43
Jolanta : jeżeli masz wyznaczyć to musisz dokładnie wyliczyć
| | 1 | | 2 | |
x2+ |
| x− |
| x+1=9 umiesz dalej? |
| | 9 | | 3 | |
28 maj 22:48
Lili: ok,mam
28 maj 22:48
Jolanta : | | 5 | |
x2− |
| x−8=0 wiesz co dalej ? |
| | 9 | |
28 maj 22:52
Jolanta : o matko ale sie sypnęłam kwadrat zginął
10x
−6x−72=0
28 maj 22:56
Jolanta : zmeczona jestem
10x2−6x−72=0
28 maj 22:56
Lili: tak,dam radę
28 maj 22:58
Jolanta : ije Δ wyszła
28 maj 23:00
Lili: 2916, więc pierwiastek z delty będzie 54
28 maj 23:06
Jolanta : liczysz x1,x2
28 maj 23:07
28 maj 23:11
Jolanta : skoro mają punkt wspólny to mają taki sam x i y.
czyli możesz te x podstawoić do równania prostej
| | 1 | | 24 | | 18 | |
y1= |
| * |
| −1=− |
| =−1,8 |
| | 3 | | 10 | | 10 | |
y
2=U{1{3}*3−1=0
Prosta przecina okrag w punktach o wspólrzędnych(−2,4; −1,8) i(3,0)
28 maj 23:22
Lili: ok,rozumiem
28 maj 23:25
Jolanta : jak narysowac to już wiesz S(0,0) r=3
w nastepnychtak samo najpierw doprowadz do postaci kieunkowej prostej y=pózniej podstaw do
równania okręgu
jutro zaglądnę tutaj
3 zadanie to trzeba policzyć środek, póżniej wspóczynnik kierunkowy a prostej przechodzacej
prze S i A
prosta styczna do okręgu jest prostopadłą do tej prostej czyli ma wspólczynnik kierunkowy
podstawiasz do wzoru y=ax+b x i y to wspólrzędne punktu A a masz wyliczone i wyliczasz b
28 maj 23:32
Lili: ok, wrócę tu rano. Jestem padnięta. Zrobiłaś ze mnie idiotkę na tej stronie

Ale przynajmniej
coś z tego rozumiem. Podziwiam Twoją cierpliwość i dziękuję
28 maj 23:36
Jolanta : acha współczynnik kierunkowy prostej
28 maj 23:36
Jolanta : Lili teraz głupio myślisz.To zaden wstyd nie umiec.Wstyd to nie umiec i nic z tym nie robić.Ja
też sie tutaj uczę
28 maj 23:38
Lili: dzięki
28 maj 23:39
Jolanta :
28 maj 23:39
Lili: Jolanta, mam problem... z tymi zadaniami... 1 zrobiłamcałe dobrze(bo sprawdzałam w
odpowiedziach), ale to 2 i 3 próbowałam robić tak, jak mówiłaś, a mi nie idzie

Mogłabyś mi
jeszcze raz wyjaśnić?
2 cze 13:04
ok:
10 gru 11:31