Oblicz obwód tego trapezu.
wajdzik: Pole trapezu prostokątnego jest równe 28cm
2. Jego wysokość jest o 3 cm krótsza od jednej i o 5
cm krótsza od drugiej podstawy. Oblicz obwód tego trapezu.
a=h+3
b=h+5
2h
2+8h=56
h
2+4h−28=0
Δ=16+112=128
√Δ=8
√2
h
2=−4
√2−2
Mam obliczyć obwód tr.prostokątnego a więc L=a+b+c+h
Muszę obliczyć jeszcze c tak?
Proszę o pomoc
2 cze 15:23
wajdzik:
2 cze 15:35
wajdzik:
2 cze 15:40
wajdzik:
2 cze 15:51
wajdzik:
2 cze 16:06
wajdzik:
2 cze 17:54
Eta:
No przecież ,że tak

c
2=h
2+2
2 ⇒ c=.......
2 cze 18:02
wajdzik: c2=(4√2−2)2+4
c2=32−16√2+8
c2=40−16√2
c=√40−16√2
2 cze 18:30
wajdzik: Muszę tu coś wyciągać

Mogę wyciągnąć 4 i..c= 2
√10−4√2
2 cze 18:33
Eta:
tak
2 cze 18:33
wajdzik: a więc L=4√2+1+4√2+3+4√2−2+2√10−4√2=12√2+2+2√10−4√2
Mogę tutaj coś jeszcze zrobić Eto?
2 cze 18:47
Eta:
L= 2(1+6√2+√10−4√2) [j]
2 cze 18:51
2 cze 18:54
JAPON1A: h = 4√2 − 2 => a = 4√2+1 b = 4√2 + 3
( b − a ) / 2 = ( 3 − 1 ) / 2= 1
c2 = h2 + 12
c2 = 32 − 16{2} + 4 + 1 = 37 − 16√2
2 cze 18:55