Postać iloczynowa funkcji kwadratowej
Mika: Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej.
a)y= 10−2x kwadrat
b)y= 1/3x kwadrat + 1/6x
2 cze 12:06
2 cze 12:09
Mika: jednak prosiłabym o rozwiązanie bo mi inne wyniki wychodzą niż w odpowiedziach
2 cze 16:06
bezendu: To pokaż jakie wyniki Ci wychodzą to sprawdzimy ?
2 cze 16:09
Mika: a) delta=0+80
y=− 2(x−....)(x+.....)
b) x1=0
x2= −1
y= 1/3(x+1)
2 cze 16:14
Mika: Jakie będzie rozwiązanie tego przykładu?
x kwadrat=(1−x)(1+x)
2 cze 16:25
pigor: .... tu najlepiej zapomnij o "delcie", a wtedy np. tak :
a)
y=10−x2 = −(x
2−10) = −(x
2−
√102) =
−(x−√10)(x+√10 ;
b)
y= 13x2+16x = 13x
2+
13*
12x =
13x (x+12) .
2 cze 16:27
pigor: ..., np. tak :
| | 1 | |
x2= (1−x)(1+x) ⇔ x2= 1−x2 ⇔ 2x2=1 /:2 ⇔ x2= 12 ⇔ |x|= |
| ⇔ |
| | √2 | |
⇔ x= −
12√2 lub x=
12√2 ⇔
x∊ {−12√2; 12√2} . ...
2 cze 16:34
Mika: pigor: A dziękuję bardzo
2 cze 16:59