matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
;):
Podstawy trapezu mają długości 6 i 18 a ramiona 10 i 14.Oblicz pole tej figury
2 cze 11:02
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/868.html
2 cze 11:31
Beti:
y = 18 − 6 − x = 12 − x z tw. Pitagorasa: h
2
+ x
2
= 100 h
2
+ (12 − x)
2
= 196 h
2
= 100 − x
2
100 − x
2
+ 144 − 24x + x
2
= 196 −24x = −48 /:(−24) x = 2 h
2
= 100 − 4 h
2
= 96 teraz podstaw dane do wzoru na pole i ... już
h =
√
96
h = 4
√
6
2 cze 12:02
...:
P=a+b/2 *h P=18+6/2*4
√
6
P=12*4
√
6
Dobrze?
2 cze 12:47