Równanie z wartością bezwgledną
Piotr: Zadanie
Rozwiąż równanie |x
2+6x−19|=|x
2−1|
Proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać to równanie.
2 cze 10:37
bezendu:
bardzo prosto

|x
2+6x−19|=|x
2−1|
x
2+6x−19=x
2−1 lub x
2+6x−19=−x
2+1
i dalej rozwiąż sobie
2 cze 10:50
bezendu:
Czyżbyś przerabiał zbiór Andrzeja Kiełbasy ?
2 cze 10:51
Piotr: Tak, Tak

ciężko czasami jest
2 cze 10:52
bezendu:
To chyba nawet masz to tam wytłumaczone poszukaj
2 cze 10:53
Piotr: A można też rozwiazać to rownanie podnosząc obustronnie zarowno lewa jak i prawa strone do
kwadratu?
2 cze 10:57
2 cze 11:02
Piotr: Dzięki
2 cze 11:04
2 cze 12:34