Plissss ktoś pomoże mi w moim zadaniu???
Justyś: Plissss ktoś pomoże mi w moim zadaniu

?
1 cze 13:11
Nienor: Nie. Nie ma zadania
1 cze 13:17
1 cze 13:17
Justyś: Pilnie potrzebuję pomocy. Justyś: zadanie: Dynamikę produkcji suszarek do włosów firmy ABC w
latach 2004−2012 charakteryzują następujące indeksy (rok poprzedni = 1): 2,02; 1,81; 2,30;
1,72; 1,18; 0,76; 0,69; 1,20; 1,58. a) Produkcja suszarek w roku 2008 w stosunku do roku
2005.............(wzrosła/zmalała) o ....... procent. b) Jeśli produkcja w 2006 roku wynosiła
150 tys. szt., to w roku 2010 wynosiła ona....... c) Jeśli średnioroczne tempo zmian z lat
2006−2010 nie ulegnie zmianie, to jeśli w 2006 r. produkcja wynosiła 150 tys. szt., to w 2015
roku będzie wynosiła........ Proszę aby mi ktoś to wytłumaczył.
1 cze 13:17
Justyś: o właśnie
1 cze 13:18
Nienor: Pytanie mam jedno.
Jeżeli w np. 2005 jest 1,81, to za 1 przyjmujemy ilość suszarek w 2004
1 cze 13:20
Justyś: 2,02 to 2004 a 1 to 2003
1 cze 13:24
Nienor: Tak, i pytam się czy licząc na rok 2005, robili:
a) w 2003 byłotyle i tyle, teraz wzrosło o tyle
b) w 2004 (rok poprzedni) było tyle i tyle, teraz jest tyle, wskoźnik jest 1,81
1 cze 13:27
1 cze 13:29
Justyś: bo ja mam takie cos ze wzorow napisane
y10 / yy06= (y10/ y04): (y06/ y04)= (y10/ y04) * ( y04/ y06)= y10/ y06
ja tego wlaśnie nie rozumiem
1 cze 13:32
1 cze 13:45
Justyś: to 10 to 2010 rok a 06 to 2006 rok
1 cze 13:49
Justyś: tam ma być pojedynczy y sorry
1 cze 14:15