Prawdopodobieństwo
Marcin: Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Co jest bardziej prawdopodobne: to, że suma oczek
na dwóch kostkach będzie równa 6, czy to, że będzie równa 7?
Wg mnie prawdopodobieństwo jest takie same, a w odpowiedziach jest napisane że większe szanse
ma cyfra 7
Jak jest naprawdę?
1 cze 12:11
Ajtek:
6=1+5;5+1;3+4;4+2;3+3
7=6+1;1+6;2+5;5+2;3+4;4+3;
Sumę oczek 6 uzyskać możemy na 5 sposobów, 7 zaś na 6 sposobów.
1 cze 12:15
Nienor: Jakie masz możliwości

Dla 6
A={(1,5), (2,4), (3,3), (4,2), (5,1)}
mocA=5
Dla 7
B={(1,6), (2,5), (3,4), (4,3), (5,2), (6,1) }
mocB=6
I masz odpowiedź
1 cze 12:16
1 cze 12:17
Marcin: Policzyłem (3,3) dwa razy

Dzięki wielkie !
1 cze 12:25
Nienor:
1 cze 12:26