Funkcje wielu zmiennych
Karusiaaa: 1. Rozwiąż równanie różniczkowe.
3 +2xy= x2y'
2. Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami.
z= 2− x2−y2
z=√x2 +y2
3. Oblicz całkę
Całka od 1 do plus nieskończ. ułamek w liczniku 3x w mianowniku e2x
1 cze 10:31
Nienor: v=3x v'=3
u'=e
−2x u=−e
−2x
I=−3xe
−2x−∫−3e
−2xdx=−3xe
−2x+3∫e
−2xdx=−3xe
−2x−3e
−2x+C
| | 3x | |
(−3xe−2x−3e−2x+C)'=−3e−2x+3xe−2x+3e−2x=3xe−2x= |
| |
| | e−2x | |
1 cze 11:29
Nienor: Całka oznaczona:
| | 3x | | 3x | |
∫1∞ |
| dx=limb→+∞∫b1 |
| dx=
|
| | e2x | | e2x | |
| | −3x | | 3 | |
limb→+∞[ |
| − |
| ]1b=
|
| | e2x | | e2x | |
| | −3b | | 3 | | −3 | | 3 | |
limb→+∞( |
| − |
| ) − |
| + |
| =
|
| | e2b | | e2b | | e2 | | e2 | |
| | −3b−3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
limb→+∞( |
| ) + |
| =*0+ |
| = |
|
|
| | e2b | | e2 | | e2 | | e2 | |
* z reguły d'Hospitala
1 cze 11:44
Nienor: 1.
xy=u
3+2u=u'x−u
...
1 cze 11:55
1 cze 12:17
Vizer:
0 ≤ φ ≤ 2π
0 ≤ r ≤ 1
r ≤ z ≤ 2− r2
J = r
V = ∫2π0 dφ ∫10 dr ∫2−r2r r dz = ...
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem. Jak czegoś niewiadomo to pytaj, tutaj zmieniłem współrzędne
na walcowe by się łatwiej liczyło.
1 cze 12:22
Vizer:
Nienor
| | 1 | |
∫e−2x dx = − |
| e−2x + C |
| | 2 | |
| | 1 | |
Robiąc przez części zgubiłeś/aś − |
| |
| | 2 | |
1 cze 12:28
Nienor: Uppps. Sorry.

for you
1 cze 12:35
Vizer:
1 cze 12:40