matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodna y' = (p{x^2-x})'
Misza:
Witam, proszę o sprawdzenie czy rozwiązanie jest poprawne. y' = (
√
x
2
−x
)'
1
y'=
* (x
2
− x)'
2
√
x
2
−x
1
y'=
* (2x − 1)
2
√
x
2
−x
2x−1
y' =
2
√
x
2
−x
Dziękuję
31 maj 20:53
BARTEK:
https://matematykaszkolna.pl/forum/205162.html
31 maj 20:54
Vizer:
Dobrze.
31 maj 20:56