Wyznacz elastycznosc funkcji f(x,y)
Misza: Wyznacz elastycznosc funkcji f(x,y) = x2 + 3√x w punkcie Q = (1,3)
Dzieki wielkie
31 maj 19:54
Vizer:
Nie zgubiłaś gdzieś y−ka w funkcji?
31 maj 20:00
Misza: Nie, to jest pelna tresc zadania

Wie ktos jak to rozwiazac?
31 maj 20:22
Vizer:
No to liczysz ze wzoru na tą elastyczność :
Czyli zadanie sprowadza się do policzenia pochodnych cząstkowych.
31 maj 20:32
Misza: Pewnie zostane zlinczowany, pochodne umiem liczyć, ale nie znam znaczenia symbolu ∂.
31 maj 20:38
Basia: | | ∂f | |
zapis |
| oznacza to samo co f'x |
| | ∂x | |
31 maj 20:41
Misza: Bardzo dziękuję!
31 maj 20:54
Misza: prosiłbym o obliczenie tego
1 cze 14:29
Misza: nie wychodzimy mi tak jak powinno
1 cze 14:30
asdf: pochodne umiem liczyć, ale nie znam znaczenia symbolu ∂
| | ∂f | |
kilka minut później juz wiesz co to znaczy |
| , a pozniej prosisz o policzenie tego..to |
| | ∂x | |
umiesz liczyc pochodne czy nie?
1 cze 14:31
1 cze 14:37
Vizer:
Te pochodne są tak samo łatwe jak w tym linku, jak nie łatwiejsze
1 cze 14:39
Misza: Wyznacz elastycznosc funkcji f(x,y) = px
2 + q√x w punkcie Q = (p,q)
p = 1 , q = 3
dochodze do momentu kiedy mam
i wlaśnie nie wiem co wstawić za f(x,y)
1 cze 15:03
Misza: .
1 cze 15:27
Misza: Proszę o pomoc chce tylko wiedzieć co wstawić a f(x,y)
1 cze 15:56