zad
kaja: 4x
3−20X
2−2000=0

bardzo prosze o pomoc
31 maj 17:32
ZKS:
Podziel przez 4 będziesz miała łatwiej.
31 maj 17:33
31 maj 17:34
kaja: ale i tak nie wiem jak to obliczyć

x
3−5x
2 − 500=0 !
31 maj 17:34
kaja: ehh asdf nic mi to nie mówi

mógłby mi ktoś to wyjaśnić ?
31 maj 17:35
ZKS:
asdf akurat tutaj nawet sprawdzać nie trzeba było bo od razu widać że x = 10 spełnia.
31 maj 17:36
kaja: no ja nie widze tego w tym problem
31 maj 17:38
ZKS:
x3 − 1000 − 5x2 + 500 = 0
(x − 10)(x2 + 10x + 100) − (x − 10)(5x + 50) = 0
(x − 10)(x2 + 5x + 50) = 0
31 maj 17:39
kaja: lol własnie tacy ludzie jak wy pokazują jak nie należy tłumaczyć matemaytki

ale dzięki za
chęci
31 maj 17:42
ZKS:
Właśnie tacy ludzie jak Ty nie powinni kończyć roku z pozytywną oceną z matematyki. Pozdrawiam.
31 maj 17:44
ZKS:
Masz i sobie czytaj
121.
31 maj 17:45
kaja: Tacy ludzie nie kończą bardzo często z pozytywną oceną bo uczą ich takie głąby jak ,,wy'' .
Pozdrawiam również.
31 maj 17:46
Saizou : a co w tym trudnego?
skorzystaj z tw. Bezout
"Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu tylko wtedy i tylko wtedy, gdy wielomian dzieli się
przez x−a"
podziel wielomian, co ci obniży jego stopień i masz równanie kwadratowe, a to się rozwiązuje
schematycznie np. deltą
31 maj 17:50
ZKS:
Głąb to nie osoba która wykłada ponieważ ona to rozumie i potrafi zrobić
natomiast osoba która nic a nic nie potrafi to jest właśnie głąb. Czas zakończyć tą jałową
rozmowę.
31 maj 17:53
5-latek : Kaja . Nie obrazaj tutaj ludzi tylko wez sie za nauke. jesli nie rozumiesz to zapytaj
nauczyciela /ke albo wez korepetycje za ktore zaplacisz . Tutaj masz wytlumaczone za darmo.
Powiedz mi ile do tej pory zrobilas takich przykladow . jesli malo lub nic to nie dziwota ze
nie umiesz Zrob z e100 −200 takich przykladow to zrozumiesz wszystkie metody rozwiazywania
wielomianow a mianowicie grupowanie wyrazow, wyciaganie wspolnego czynnika przed nawias ,
wzory skroconego mnozenia i inne . najlepiej pierdol.....c zadanie na forum i ma byc
rozwiazane
31 maj 20:23