FUNKCJA LINIOWA - Napisz równanie prostej
Proximite: Napisz równanie prostej:
a) równoległej do prostej 3x+6y−1=0 i przechodzącej przez punkt A=(4,−1)
b) prostopadłej do prostej −2y+4=0 i przechodzącej przez punkt B=(−1,3)
Prosiłbym o szybką odpowiedź i wyjaśnienie tego zadania.
31 maj 16:42
31 maj 17:07
Proximite: Dzięki. Zrobiłem tylko że nie jestem pewny czy dobrze a zwłaszcza podpunktu b. Więc mógłby mi
ktoś sprawdzić?
a)
3x+6y−1=0
6y = −3+1 /:6
y=−1/2x + 1/6
−1=−1/2*4+b
−1=−2+b /+2
b=1
Odp. y=−1/2x + 1
b)
−2y+4=0 /:(−2)
y=2
2*a=−1 /:2
a=−1/2
y=−1/2x+b
3=−1/2*(−1)+b
3=1/2+b /(−1/2)
b = 2,5
Odp. y=−1/2x+2,5
31 maj 17:59
5-latek : Jesli jest taka postac ogolna prostej w podpunkcie b to masz zle . Dlaczego . Postac kierunkowa
tej prostej to y=2 . A jaka to jest funkcja . No? . Zgadles . jest to funkcja stala . Wiec
narysuj sobie wykres tej funkcji y=2 w ukladzie wspolrzednych . Bedzie CI to potrzebne do
dalszego zrozumienia
Teraz zaznacz punkt B(−1,3) i zobacz ze prosta ktora jest prostopadla do y=2 i przechodzaca
przez punkt B (−1,3) to bedzie prosta x=−1 . Wiec narysuj sobie prosta x=−1 .
A teraz zeby zobaczyc czy faktycznie twoje rozwiazanie jest zle to narysuj na drugim ukladzie
wsolrzednych prosta y=2 i druga prosta ktora wyznaczyles y=−1/2x+2,5 .Proste te sie co ?
........Napisz jak narysujesz . jak bedzie cos niejasne to pisz .
31 maj 20:03
pigor: ..., a może chcesz np. tak : napisz równanie prostej:
a) równoległej do prostej 3x+6y−1=0 i przechodzącej przez punkt A=(4,−1)
b) prostopadłej do prostej −2y+4=0 i przechodzącej przez punkt B=(−1,3) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) 3(x−4)+6(y+1)=0 /:3 ⇔ x−4+2y+2=0 ⇔
x+2y−2=0 − szukane równanie prostej ||
b) 2(x+1)+0(y−3)=0 /:2 ⇔
x+1=0 − szukane równanie prostej prostopadłej do danej .
31 maj 23:30
sabi: 3x−6y+4=0
26 mar 11:21