parametr
mała: dla jakich wartości parametru p punkty A=(2,2), B= (4,0), C=(0,p) są wierzchołkami trójkata
prostokatnego ?
31 maj 09:27
wredulus_pospolitus:

na rysunku od razu widać gdzie ten punkt C powinien być
ale jak to rozwiązać
wskazówka:
iloczyn skalarny wektorów prostopadłych (czyli będących pod kątem 90
o) = .... ile

31 maj 09:33
31 maj 09:35
Saizou : a bez iloczynu skalarnego to można zrobić z prostych prostopadłych, gdzie a1*a2=1
31 maj 09:36
wredulus_pospolitus:
true true ... tyle że autor może mieć problem z wyznaczeniem współczynników a1 i a2 zależnych
od parametru p
31 maj 09:39
Saizou : | | y2−y1 | |
czy ja wiem podstawić do wzorku a= |
| |
| | x2−x1 | |
31 maj 09:41
wredulus_pospolitus:
heh ... faktycznie

nie wiem czemu, ale nigdy nie pamiętałem tego wzoru
31 maj 09:42
Saizou : ja go zapamiętałem tak:
| | y | |
wiem że tgα=a, czyli stosunek |
| , a że są dwie zmienne y i x to od końca odejmujemy |
| | x | |
początek (tak jak przy wektorach)
31 maj 09:46
mała: dziekuje za podpowiedzi − teraz sprawa juz jest prosta
31 maj 09:55