γ = 180o − (60o + 45o) = 75o
| c | b | ||
= | |||
| sinγ | sinβ |
| 8 | b | ||
= | |||
| sin75o | sin45o |
| √2 | √3 | 1 | √2 | √6+√2 | ||||||
= | * | + | * | = | ||||||
| 2 | 2 | 2 | 2 | 4 |
| 8sin45o | ||
b = | ||
| sin75o |
| |||||||||||
b = | |||||||||||
|
| 4√2 | ||||||||
b = | ||||||||
|
| 16 | √3−1 | 16(√3−1) | ||||
b = | * | = | = 8(√3−1) | |||
| √3+1 | √3−1 | 2 |
| 1 | ||
P = | bcsinα | |
| 2 |
| 1 | √3 | |||
P = | *8(√3−1)*8* | = ... dokończ | ||
| 2 | 2 |
albo korzystając z własności trójkątów prostokątnych 45o, 45o, 90o oraz 30o, 60o, 90o:
| 8 | ||
x√3 + x = 8 ⇒ x(√3 + 1) = 8 ⇒ x = | ||
| √3 + 1 |
| 1 | 8 | |||
Pole trójkąta P = | *8* | √3 | ||
| 2 | √3 + 1 |