Trygonometria
Turkuć: Siemanko
Rozwiaż równanie:
sin2x+cosx=0
28 maj 23:09
aza:
sin2x=2sinxcosx
2sinxcosx+cosx=0
cosx(2sinx+1)=0
dokończ.......
28 maj 23:12
Vizer:
2sinxcosx + cosx = 0
cosx(2sinx + 1) = 0
Dokończyć.
28 maj 23:12
Vizer:
28 maj 23:12
28 maj 23:12
aza:
28 maj 23:13
Turkuć: Dzięki koksy
28 maj 23:13
aza:
28 maj 23:14
Turkuć: matematyczne koksy xd
28 maj 23:15
28 maj 23:17
aza:
Aha
28 maj 23:17
Turkuć: A w takim przykładzie
tgx=sinx
| sin | |
| =sin ⇔sin=sincos⇔sin(1−cos)=0⇔sin=0 cos=1 |
| cos | |
Dobrze?xd
28 maj 23:20
Vizer:
Dobrze, tylko pamiętaj o dziedzinie!
28 maj 23:21
aza:
Dobrze, bo ze względu na tangens cosx≠0
28 maj 23:22
Turkuć: dziedzina czyli mam pisać , ze k∊⊂
28 maj 23:23
aza:
D: cosx≠0
28 maj 23:23
Turkuć: a to prawie trafiłemxd
28 maj 23:24
aza:
"prawie" ? ...
28 maj 23:25
Turkuć: Starałem sięxd
28 maj 23:27
Turkuć: a jak mam taki przykład sinx+cosx=√2?
28 maj 23:29
aza:
1 sposób
| | π | | π | |
sn2x+2sinxcosx+cos2x=2 ⇒ sin2x= 1 ⇒ 2x= |
| +2kπ ⇒ x= |
| +k*π, k€C |
| | 2 | | 4 | |
2 sposób
| | π | | a+b | | a−b | |
sinx+sin( |
| −x)= √2 ze wzoru sina+sinb= 2 sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | √2 | |
2sin |
| *cos(x− |
| )=√2 , sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
28 maj 23:46
aza:
3 sposób
| √2 | | √2 | | π | | π | | √2 | |
| *sinx+ |
| *cosx= 1 , sin |
| = cos |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin |
| *sinx+cos |
| *cosx=1 , sina*sinb+cosa*cosb= cos(a−b)=cos(b−a)) |
| | 4 | | 4 | |
cos(−α)= cosα
29 maj 00:04
ala: a ile to jest sin(94,3)
1 cze 19:54
Eta:
sin94,3
o= cos4,3
o=....... odczytaj z tablic
Na przyszłość nie wcinaj się w cudze posty
1 cze 20:08