ciągi
julka: Wyznacz wyraz początkowy i iloraz oraz podaj ogolny wzor ciagu geometrycznego wiedzac ze:
a) a3=−4, a4=1/4
b)a1+a3=10, a2+a4=5
28 maj 20:59
bezendu:
a) a
3=−4
a
1=−1024
28 maj 21:08
Jolanta : Julka wiesz co to jest ciag geometryczny ,umiesz podac przykład ?
28 maj 21:09
aza:
28 maj 21:09
julka: tak
28 maj 21:11
bezendu:
3,6,12,24...
q=2
Może być taki przykład
28 maj 21:12
Jolanta : to jak inaczej możesz zapisać a3
28 maj 21:13
bezendu: a
2*q
28 maj 21:14
julka: a czy ktos moze mi pomoc metoda ukladu rownan?
28 maj 21:14
julka: mam zaczete ale dalej nie umiem
28 maj 21:14
Jolanta : Ty nie licz na gotowce tylko rusz głową
28 maj 21:15
bezendu:
po co układ równań

przecież napisałem Ci całe rozwiązanie o wiele szybsze niż
| | an+1 | |
układem równań q= |
| zapamiętaj to.. |
| | an | |
28 maj 21:16
aza:
28 maj 21:17
julka: a1+a1*q2=10
a1*q+a1*q3=5 to jest uklad
i dalej mam:
a1(1*q2)=10
a1*q(q2+1)=5
a1=10/(1*q2)
10/(1*q2)*(q3)=5
10/(1*q2)*(q3+q)=5
(10q3+10q)/(1*q2)=5
i dalej nie wiem...
28 maj 21:17
28 maj 21:18
julka: tak wiem, ale to teżchcialabym zrozumiec.
28 maj 21:18
bezendu:
fajnie ale źle
28 maj 21:19
julka: co jest zle? bo tak pani tlumaczyla na lekcji i tez chcialabym rozumiec to
28 maj 21:19
Jolanta : pomyliłas sie w pierwszej linijce powinno byća1(1+q2)=10
28 maj 21:21
bezendu: w pierwszej linijce błąd więc dalej nawet nie sprawdzałem
28 maj 21:21
julka: już wiem

dziekuje bardzo
28 maj 21:25
bezendu:
28 maj 21:26
julka: jeszcze jedno

w przykladzie a) nie wiem za bardzo jak zapisac an w postaci jak w odpowiedzi:
an=(−1)
n*4
(7−2n)
28 maj 21:39
bezendu:
Przecież mój wzór też jest dobry

nie wiem skąd wgl wytrzasnęłaś ten wzór ?
28 maj 21:44
julka: Z ODPOWIEDZI?
28 maj 21:48
bezendu:
Nigdy nie spotkałem się z takim zapisem ? Można to prościej i przyjemniej zapisać bez żadnego
kombinowania... Na pewno nauczycielka uzna to rozwiązanie
28 maj 21:51