POMOCY
pawlos642: ile to bedzie;
b2=(3+3√3)2+32
28 maj 20:10
aza:
b2=21+6√3
28 maj 20:11
pawlos642: b=?
28 maj 20:24
Beti: wg mnie b2 = 9 + 18√3 + 27 + 9 = 45 + 18√3
28 maj 20:25
pawlos642: √45?
√18√3?
28 maj 20:30
Beti: raczej:
b2 = 9(5 + 2√3)
b = ± 3√5 + 2√3
28 maj 20:32
aza:
W zadaniu było b2= (3+√3)2+32
28 maj 20:33
28 maj 20:34
Beti: no tak, ale zobacz mój pierwszy post − przekształciłam wyrażenie po prawej stronie stosując
wzór skróconego mnożenia, a w drugim poście z tego wyciągnęłam 9 przed nawias
28 maj 20:36