rząd macierzy
maniek: Krzysiek
Jak wyznaczyć rząd macierzy dla przykładu:
|5 p 5 p|
|1 1 1 1|
|p p 2 2|
28 maj 19:58
28 maj 20:21
maniek: a czy ta eliminacja gaussa to jest określony schemat? bo w przykładzie tylko to odejmowanie i
zamiana wierszami. mógłbyś pokrótce napisać, o co dokładnie chodzi ?
29 maj 01:43
maniek: mógłbyś pokazać jak to miałoby wyglądać ?
30 maj 13:39
Krzysiek: np. zamiana wiersza drugiego z pierwszym
następnie:
w2: w2−5*w1 (do wiersza drugiego dodajesz −5*wiersz pierwszy)
przypadek 1. patrzysz co się dzieje dla p=0 , nie masz już parametru 'p' więc tak jak w linku
na wiki doprowadzasz do postaci schodkowej.
teraz sprawdzasz co jest dla p≠0
w3: w3−p*w1
a potem zerujesz drugą kolumnę.
30 maj 13:51
maniek: czy na eliminacje Gaussa jest jakiś określony schemat? czy nie
30 maj 13:55
Krzysiek: schemat jest (by napisać program)
ale przecież nie trzeba koniecznie postępować wg schematu. np.zamiast w wierszu pierwszym
podzielić przez 5( i mieć '1' ) możesz zauważyć że w wierszu drugim już jest '1' i wystarczy
zamienić wiersze itd. po prostu liczysz aby było wygodnie.
30 maj 14:11
maniek: a mógłbyś przedstawić ten schemat?
|1 1 1 1|
|5 p 5 p|
|p p 2 2|
|1 1 1 1 |
|0 p − 5 0 p − 5|
|p p 2 2 |
i co dalej ?
30 maj 14:19
Krzysiek: napisałem co dalej, rozważ dwa przypadki p=0, p≠0
masz doprowadzić macierz do postaci schodkowej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_schodkowa
zerujesz pierwszą kolumnę począwszy od drugiego weirsza następnie drugą kolumnę począwszy
od 3 wiersza itd (oczywiście gdy element w wierszu jest zerowy to zamieniasz wiersze)
30 maj 14:27
maniek: to zawsze rozpatrujemy takie dwa przypadki?
1. p = 0
|1 1 1 1|
|0 −5 0 −5|
|0 0 2 2|
i jak to doprowadzić do postaci schodkowej
rozumiem, że trzeba ustawić tak aby były zera pod przekątnymi, zgadza się ?
30 maj 14:40
maniek: czy to może dla tego przypadku p = 0 jest już w postaci schodkowej?
łatwiej byłoby gdyby macierz była kwadratowa, jeżeli macierz już jest w p. schodkowej to rzA =
3
30 maj 14:57
maniek:
30 maj 16:17
Krzysiek: rozpatrujesz takie przypadki ponieważ, nie możesz pomnożyć wiersza przez 0.
a pierwszy wiersz musisz pomnożyć przez 'p' by w pierwszej kolumnie, trzecim wierszu wyzerować
element.
30 maj 16:49
maniek: ale gdy p = 0 to jak wyznaczyć ten rząd? bo tam trudno aby było pod przekątną
30 maj 19:20
Krzysiek: dla p=0 to co wyżej napisałeś o 14.40 to już jest postać schodkowa widać,że rząd tej macierzy
to 3.
30 maj 19:34
maniek: o to mi chodziło

chociaż tam dziwnie patrzy się na tę przekątną
30 maj 19:37
maniek: O to chodziło ?
|1 1 1 1 |
|0 p − 5 0 p − 5|
|0 0 2 − p 2 − p|
i teraz co dalej ?
30 maj 19:44
Krzysiek: co się dzieje np. dla p=2 ?
a dla p=5?
30 maj 19:46
maniek: nie wiem po co aż tyle przypadków musimy rozpatrywać, mógłbyś to jakoś wytłumaczyć po co to
mnożenie "p * w1"
dla p = 2
|1 1 1 1|
|0 −3 0 −3|
|0 0 0 0 |
rzA = 2
[jest jakiś sposób na macierz 3x4 − na przekątną bo dziwnie to wygląda i nie jestem pewien czy
poprawnie]
dla p = 5
|1 1 1 1|
|0 0 0 0|
|0 0 −3 −3|
tez rzA = 2 ?
30 maj 19:51
Krzysiek: "po co to mnożenie "p * w1" "
a w jaki inny sposób chciałeś wyzerować 'p' (w trzecim wierszu)?
reszta ok.
30 maj 20:01
maniek: właśnie nie wiem po co wyzerować, jeszcze tego nie widzę
30 maj 20:01
Krzysiek: napisałem wcześniej, musisz wyzerować pierwszą kolumnę potem następne.
30 maj 20:02
maniek: a mógłbyś podać jakiś swój przykład, abym mógł przećwiczyć

?
30 maj 20:05
Krzysiek: poszukaj w internecie, może znajdziesz z rozwiązaniem. wtedy możesz sobie Sam rozwiązać a potem
sprawdzić.
30 maj 20:25
maniek: znalazłem coś takiego:
przykład:
|1 p 1|
|3 0 2|
|p −p 1|
troszkę nad tym myślałem, i postępuje tak, że:
1) w
2 = w
2 + (−2) * w1
2) w
3 = w
3 − w
1
3) w
3 = w
3 + w
2
Wykonane kroki
1)
|1 p 1|
|1 −2p 0|
|p −p 1|
2)
| 1 p 1|
| 1 −2p 0|
|p−1 −2p 0|
3)
| 1 p 1|
| 1 −2p 0|
| p 0 0|
a) p = 0 ⇒ rzA = 2
b) p > 0 ⇒ rzA = 3
ok

?
30 maj 20:53
maniek:
30 maj 21:44
Krzysiek: nie doprowadziłeś do postaci schodkowej...
czemu od razu nie dałeś w2: w2−3w1 ? wtedy wyzerujesz a o to właśnie chodzi.
w3 :w3−p*w1 dla p≠0, (wcześniej rozważasz przypadek p=0)
po drugie tu jest macierz kwadratowa, więc lepiej/szybciej jest wyliczyć wyznacznik i sprawdzić
dla jakich 'p' się zeruje.
30 maj 22:07
maniek: jak nie doprowadziłem?
pod przekątną
1 −2p p, to nie może być z dwóch stron ?
30 maj 22:08
Krzysiek: chyba,że tak na to patrzysz..a) ok.
b) a dla p<0 to co ?
30 maj 22:13
maniek: dla p < 0 ⇒ rzA = 3
czyli dobrze jest ?
30 maj 23:15
Krzysiek: czyli dla p≠0 rzaA=3.
30 maj 23:19
maniek: na pewno dobrze

?
30 maj 23:23
maniek: to znalazłem jeszcze jeden przykład chyba trudniejszy:
|1 − p 2 1 p |
| 1 2 − p 1 0 |
| 1 2 1 − p p |
to mój pomysł wyglądał tak:
1) w
1 <> w
2 [zamieniam wiersze]
2) k1 : k
1 + k
3
3) w
3 : w
3 − w
2
4) w
2 : w
2 − w1
w praktyce:
1)
| 1 2 − p 1 0 |
|1 − p 2 1 p |
| 1 2 1 − p p |
2)
| 2 2 − p 1 0 |
|2 − p 2 1 p |
|2 − p 2 1 − p p |
3)
| 2 2 − p 1 0 |
|2 − p 2 1 p |
| 0 0 −p 0 |
4)
| 2 2 − p 1 0 |
| − p p 0 p |
| 0 0 −p 0 |
5)
| 2 2 − p 1 0 |
| | 1 | | 1 | |
| 0 2p − |
| p2 |
| p p | |
| | 2 | | 2 | |
| 0 0 −p 0 |
Chyba doprowadziłem do postaci schodkowej, ale nie wiem czy tak można tj.: z tymi potęgami?
Przy założeniu na początku, że p ≠ 0
Zadanie wziąłem z tego tematu:
119009
I nie rozumiem tego jak Trivial to widział, rozwiązanie tego z godziny: 15:44
30 maj 23:50
maniek:
31 maj 13:56
Krzysiek: skoro p≠0, to możesz przecież podzielić drugi i trzeci wiersz przez 'p'
jak dla mnie 1) krok ok, dalej nie rozumiem czemu tak robisz...
jak masz współczynnik jeden to już nie ma co zmieniać bo łatwiej już byc nie może (więc nie
wiem po co te dodawanie kolumn)
od razu
w2:w2−w1
w3:w3−w1
potem w2:w2+p*w1
itd.
31 maj 14:53
maniek: ale jak to podzielić ? mógłbyś to pokazać, bo nie rozumiem tego jak to podzielić przez p
ale to znaczy, że moje rozwiązania jest całkowicie błędne ?
31 maj 16:54
Krzysiek: podzielić wiersz przez 'p' czyli podzielić każdy element tego wiersza przez 'p'
Twoje rozwiązanie nie jest błędne jeżeli dobrze pododawałeś/odejmowałeś elementy poprostu
dziwnie rozwiązujesz.
31 maj 17:09
maniek: tylko nie widzę po co mielibyśmy to dzielić przez p, nie widze tego, czy sie uprości
31 maj 17:14
maniek:
|1 − p 2 1 p |
| 1 2 − p 1 0 |
| 1 2 1 − p p |
po podzieleniu mam:
|1 − p 2 1 p |
i co dalej ?
31 maj 17:33
Krzysiek: ale przecież podzielić 2 i 3 wiersz ale w macierzy do której doprowadziłeś a nie w
początkowej...
31 maj 18:12
maniek:
| 2 2 − p 1 0 |
| 0 0 −1 0 |
ok ?
31 maj 18:15
Krzysiek: jeżeli dobrze liczyłeś to po podzieleniu a22=2−1/2p
31 maj 18:17
maniek: tak tak

pomyłka
i wychodzi, że nie jest zależny od parametru p ? i rząd dla p będzie rzA = 3

Trivialowi też tak wyszło tylko nie rozumiem jak on tak to łatwo zrobił
31 maj 18:20
Krzysiek: no chyba widzisz że ten element jest zależny od p...
rozwiązuj więcej przykładów bez parametrów to pewnie też szybko będziesz doprowadzał do postaci
schodkowej...
31 maj 18:23
maniek: inaczej:
1. p= 0 rzA = 1
2. p ≠ 0 rzA = 3
ok

?
31 maj 18:25
Krzysiek: tak wyszło Trivialowi więc pewnie ok.
31 maj 18:29
maniek: to przykład bez parametru znalazłem coś takiego:
| 1 2 −1 1|
| 2 4 −3 0|
| 1 2 1 5|
1) w2 : w2 − 2w1
2) w3: w3 − w1
1)
| 1 2 −1 1|
| 0 0 −1 −2|
| 1 2 1 5|
2)
| 1 2 −1 1|
| 0 0 −1 −2|
| 0 0 2 4|
wtedy rzA = 3

?
czy istnieje jakiś łatwiejszy sposób na określenie tego, gdy nie ma parametru ?
31 maj 18:33
maniek: jeżeli to zrobiłem ok, to mógłbyś pokazać jak powiniem zrobić taki podpunkt tego:
a) korzystając z el. gaussa sprowadź A do macierzy wierszowo zredukowanej
31 maj 18:37
Krzysiek: to nie jest postać schodkowa
31 maj 18:41
maniek: jak nie ?
| 1 2 −1 1|
| 0 0 −1 −2|
| 0 0 2 4|
31 maj 18:43
maniek: mógłbyś pokazać jak prawidłowo doprowadzić do postaci schodkowej ?
według mnie to co pod przekątną − jak są zera to jest w postaci schodkowej
31 maj 18:47
Krzysiek: a gdzie ty masz przekątną w macierzy niekwadratowej?wcześniej dałem link jak powinna wyglądać
macierz schodkowa
31 maj 20:07
maniek: no właśnie na wikipedii − wynikało chyba coś takiego, to jak to powinno być prawidłowo ?
31 maj 21:11
Krzysiek: skoro w drugim wierszu 3 kolumnie jest niezerowy element to w 3 wierszy, 3 kolumnie nie może
być niezerowy element...
31 maj 21:19
maniek: czyli jak macierz jest wymiarów m x n to muszę tak jakby kilka przekątnych rozważać ?
31 maj 21:25
Krzysiek: a jest coś takiego jak przekątna w macierzach niekwadratowych?
31 maj 21:29
maniek: nie, chyba że o czymś nie wiem
31 maj 21:37
maniek: mógłbyś pokazać jak to miałoby wyglądać ?
31 maj 21:57
Krzysiek: musisz wyzerować a33
31 maj 22:37
maniek: ale zobacz na ten przykład wyżej z parametrem p, jak wymiar był 3 x 4
to tam w a
33 miałem −1, a nie 0

więc tamto też jest źle ?
31 maj 22:46
maniek:
1 cze 11:54
maniek:
1 cze 18:03
Krzysiek: jeżeli piszesz o poście: 31 maj 2013 18:15
to tamta macierz jest doprowadzona do postaci schodkowej...
przeczytaj dokładnie z wikipedii albo z Twoich notatek o maceirzy schodkowej
1 cze 18:15
maniek: chodzi o to:
"Macierz schodkowa – macierz, której pierwsze niezerowe elementy kolejnych niezerowych wierszy,
znajdują się w coraz dalszych kolumnach, a powstałe wiersze zerowe umieszcza się jako
ostatnie."
1 cze 18:28
Krzysiek: tak
1 cze 18:29
maniek: czytam to w kółko i nie widzę, dlaczego muszę ten przykład z godziny 18:43 [wyzerować a
33]
przecież ten przykład jest podobny do tego z 18:15
mógłbyś to jakoś łatwo wytłumaczyć ?
1 cze 18:36
maniek: Jeżeli dobrze zrozumiałem, to czyli w kolejnym wierszu nie może być koło siebie [pod przekątną]
tyle samo zer?
| 1 2 −1 1|
| 0 0 −1 −2|
| 0 0 2 4|
tak jest źle
ale gdyby było np.:
| 1 2 −1 1|
| 0 5 −1 −2|
| 0 0 2 4|
to byłoby ok ?
1 cze 18:58
maniek: to jeżeli mam:
| 1 2 −1 1|
| 0 0 −1 −2|
| 0 0 2 4|
to teraz
3) k
3 : 2*k
3 − k
4
| 1 2 −3 1|
| 0 0 −4 −2|
| 0 0 0 4|
teraz powinno być ok

?
1 cze 19:09
maniek:
1 cze 19:39
Krzysiek: w tamtej macierzy pierwsze niezerowe elementy (w kolejnych wierszach) są w 1,2,3 kolumnie
a w tej macierzy tak nie jest
pierwszy niezerowy element jest w 1 kolumnie w drugim wierszu już jest w 3 kolumnie , w 3
wierszu również jest w 3. a ma być w następnej kolumnie. zatem jak napisałeś gdyby była ta '5'
to wtedy byłoby ok.
co do ostatniego postu to źle.
chyba chciałeś napisać: k4:k4−2k3 ... co i tak źle jest policzone: "k3 : 2*k3 − k4"
1 cze 19:59
maniek: no ale wyzerowłem a33 więc dlaczego źle ?
1 cze 20:05
Krzysiek: bo źle policzyłeś: "k3 : 2*k3 − k4"
po drugie nawet jeżeli tak policzysz(poprawnie) to wiersz 4 powinien zostać bez zmian...?
1 cze 20:07
maniek: jak źle policzone ?
2 * (−1) − 1 = −2 − 1 = −3
2 * (−1) − 2 = −2 − 2 = −4
2 * 2 − 4 = 4 − 4 = 0
mi się wydaje, że powinien pozostać bez zmian
1 cze 20:10
Krzysiek: dobra teraz zauważyłem co jest źle, pisałeś "k3 : 2*k3 − k4" i ja pisałem tylko ja myślałem
cały czas o wierszach..
bo tylko operacje na wierszach możesz wykonywać
1 cze 20:14
maniek: dlaczego na wierszach? myślałem, że jak mogę korzystać z operacji elementarncyh to też na
kolumnach?
1 cze 20:15
Krzysiek: albo cały czas na wierszach albo cały czas na kolumnach
1 cze 20:17
maniek: to wszędzie tak jest? że jeżeli wybieram wiersze to tylko na wieszach, a jak wybieram na
kolumnach to tylko na kolumnach? pierwszy raz się z tym spotykam,
skoro tylko na wierszach to jak to zrobić ?
1 cze 20:19
Krzysiek: w3:w3−2w2 i koniec zadania...
1 cze 20:21
maniek: oh ja ślepy

a mógłbyś rozwiać kolejny problem − z tymi kolumnami i wierszami ? czy to zawsze jak wybieram
tylko kolumny albo wiersze to tylko na wybranym mogę operować?
1 cze 20:23
Krzysiek: zależy co liczysz... jak rząd to operujesz na wierszach (możesz na kolumnach tylko wtedy
inaczej musisz rozumieć tą macierz schodkową)
jak wyznacznik to możesz operować i na wierszach i na kolumnach itd.
1 cze 20:27
maniek: ok to już "chyba" rozumiem

, dziekuje bardzo za poświęcony czas
mógłbyś jeszcze zerknąć tutaj:
205194
1 cze 20:29
Krzysiek: niestety nie pomogę bo nie wiem co oznacza że macierze są wierszowo równoważne
1 cze 20:34
maniek: a jak obliczyć macierz odwrotną do A, korzystając tylko z operacji elem.
A =
| 1 0 0 1 |
| 0 0 2 1 |
| 0 1 1 1 |
| 2 1 1 1 |
1 cze 20:38
Krzysiek: w pierwszym linku w tym temacie jest napisane jak to zrobić.
1 cze 20:45
maniek: a o co chodzi z macierzą blokową ?
1 cze 21:17
Krzysiek: a o co ma chodzić? zapisujesz 2 macierze w jedną oddzielając je 'prostą'
i za pomocą operacji elementarnych na wierszach masz macierz A doprowadzić do macierzy
jednostkowej.
1 cze 21:22