macierze
Vizer: Wyznacz rzędy następujących macierzy w zależności od parametru
rzeczywistego p:
| 1−p 2 1 p |
| 1 2−p 1 0 |
| 1 2 1−p p |
Jak do takich zadań podejść?
1 sty 14:50
Godzio:
Jaki poziom ? Wyznaczniki czy jeszcze operacje na macierzach ?
1 sty 14:53
Vizer: Wyznaczniki już są, rozumiem mniej więcej, że mam sobie wybrać minor największego stopnia, tu 3
i badać różność i równość od 0?
1 sty 14:58
Godzio:
Kurde, z wyznacznikami nie pomogę

Jeszcze nie miałem tej metody z parametrem, tylko jakieś
zwykłe przykłady , a dopiero to będę ogarniał
1 sty 15:06
Trivial: Wyeliminuj Gaussem.
1 sty 15:07
ICSP: Dobrze
Trivial gada
1 sty 15:07
Godzio:
Ale to rozwiązanie z minorami to chyba kiepska metoda w wyznaczaniu rzędu w zależności od
parametru ...
1 sty 15:08
ICSP: Trivialku jaki operacje można wykonywać przy liczeniu rzędów?
1. Przemnażanie wiersza przez liczbę
2. Odejmowanie i dodawanie wierszy
3. Zamienianie wierszy
?
1 sty 15:08
Trivial: Takie same jak przy Gaussie (czyli takie jak wymieniłeś).
1 sty 15:09
Vizer: Czyli mam doprowadzić do postaci schodkowej i stamtąd coś próbować wyznaczać, dopiero zaczynam
przygodę z macierzami i nie łapię wszystkiego
1 sty 15:10
Trivial: Tak.
1 sty 15:11
Vizer: Ok, zaraz spróbuję doprowadzić i napiszę do sprawdzenia.
1 sty 15:12
Rivek: Minory są słabiutkie w tym zadaniu. Trzeba by rozpatrzyć wszystkie możliwe 3 rzędu (4 sztuki),
2 rzędu (bodajże.. 36 sztuk) więc...
1 sty 15:14
Godzio:
Tak mi wyszło, w tym tygodniu mam z tego kartkówkę hmm ...
p ∊ R − {0,1} rząd 2
p = 0 rząd 1
p = 1 rząd 3
1 sty 15:17
Vizer: Nie mam do tego odpowiedzi niestety, ja się jeszcze nad tym męczę
1 sty 15:22
Trivial: Mi wyszło: rząd 3 dla p≠0. Dla p=0 rząd 1.
1 sty 15:23
Godzio: A dobra, mi tak samo jak Trivialowi powinienem dać ≠ 0 przy liczeniu a nie = 0 (przypadek
dla 1)
1 sty 15:25
Vizer: | 1 2+p 1+p 2p |
| 0 2p −p −2p |
| 0 0 −5p −4p|
Wyszło mi coś takiego, nie wiem, czy dobrze, i jak to teraz odczytywać?
1 sty 15:39
Godzio:
Hmm, dla p = 2 wychodzi mi rząd 3 coś źle liczę?
1 sty 15:40
Trivial:
Rozważ przypadek p=0 oddzielnie (od razu widać bez przekształceń, że mamy 3 identyczne wiersze
→ rząd 1). Teraz rozważ przypadek p≠0, to znaczy, że można podzielić wiersz przez p.
1 2+p 1+p 2p
0 2p −p −2p
0 0 −5p −4p
Najpierw uprościmy jeszcze! w1 += w2!
1 2+3p 1 0
0 2p −p −2p
0 0 −5p −4p
Potem podzielimy przez −p wiersze 2 i 3.
1 2+3p 1 0
0 −2 1 2
0 0 5 4
Jak widać mamy trzy schodki, które nie zależą od parametru p → rząd 3.
1 sty 15:44
Trivial: Obiad.
1 sty 15:45
Godzio:
Idę robić swoje zadania, bo widzę, że coś pomoc innym nie wychodzi dzisiaj

sprawdziłem takie
bezsensowne błędy zrobiłem, że lepiej nie mówić
1 sty 15:46
Vizer: Dzięki
Trivial
1 sty 15:49
30 maj 01:35