Rozwiąż równanie różniczkowe
Piotrek: Równanie różniczkowe.
Witam. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. I czy mógłby ktoś mi to z grubsza wytłumaczyć?
28 maj 17:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) warunek −> y(x) >0
2) co to jest za tym równania różniczkowego ?
3) w takim razie jak ten typ równań się rozwiązuje
28 maj 18:08
Piotrek: Nie wiem co dalej. Próbuje y na lewo a x na prawo ale mi nie wychodzi.
| | dy | | 2*cos2xdx | | dx | |
Wychodzi i coś takiego |
| = |
| − |
| . Nie mam niestety pojęcia co to |
| | y | | √y | | x | |
za typ.
28 maj 19:51
28 maj 20:24
Piotrek: Dzięki. Zaraz spróbuję zrobić.
28 maj 21:07
Piotrek: | | z | | 2 | |
Dobra. Wyznaczyłem sobie 2z'+ |
| = |
| |
| | x | | cos2 x | |
| | z | | 1 | |
następnie dziele wszystko przez 2 i mam z'+ |
| = |
| i nie wiem co dalej. Jak |
| | 2x | | cos2 x | |
| | 2x | |
pomoże przez 2x to bede miał 2xz'+z= |
| . Nie wiem czy ide w dobrym kierunku bo |
| | cos2 x | |
całka z prawej strony prosta wyjdzie ale nie wiem co z tą lewą?
28 maj 21:39
28 maj 21:43
Piotrek: Chyba wiem. 2xz' + z=0
dobrze jest?
28 maj 21:46
Krzysiek: no ok rozwiązujesz teraz równanie jednorodne (mogłeś też skorzystać z gotowego wzoru który
napisał Vizer)
28 maj 21:49
Piotrek: | | 1 | |
i wyszło mi −lnz= |
| lnx +C / e() |
| | 2 | |
28 maj 21:50
Piotrek: Koncowy wynik to: y=−C* IxI
Może ktoś mi to sprawdzić?
28 maj 22:04
Krzysiek: jak końcowy wynik...
lnz=ln(x−1/2C1)
z=C/√x
28 maj 22:07
Krzysiek: i to jest dopiero rozwiązanie równanie jednorodnego teraz musisz rozwiązać równanie
niejednorodne, a potem policzyć 'y'
28 maj 22:08
Piotrek: | | 2xC'(x) | | xC(x) | | C | | 2x | |
Zaciąłem się na |
| − |
| + |
| = |
| i nie wiem co |
| | √x | | √x3 | | √x | | cos2 x | |
dalej
28 maj 22:55