Rozwiąż równanie różniczkowe
'me~: | | dy | |
Mam problem z rozwiązaniem pewnego równania różniczkowego. Wygląda ono tak: |
| + 2xy = |
| | dx | |
2x
3y
3. Wydaje się proste, ale nie mogę go rozdzielić...
26 maj 23:14
'me~: odświeżam
26 maj 23:33
Vizer: Wydaje mi się, że jest to równanie Bernouli'ego, więc należy podzielić obustronnie przez y3,
podstawić za t = y−2, co na już da równanie liniowe.
26 maj 23:41
'me~: mógłby mi ktoś to rozwiązać tylko tak krok po kroku, bo nie bardzo to ogarniam, a mam jeszcze
kilka zadań do zrobienia więc dobrze by było to zrozumieć
27 maj 19:58
Vizer:
To na początku mamy do czynienie z równaniem Bernoulli'ego :
y' + p(x)y = g(x)y
n
W naszym przykładzie; p(x) = 2x, g(x) = 2x
3
Dzielimy obustronnie przez y
3 (ogólnie : y
n) oraz y ≠ 0 ( y = 0 widać też będzie
rozwiązaniem, więc podczepimy go do rozwiązania na końcu)
Teraz podstawiam t = y
−2 (ogólnie : t = y
1 − n). Obliczam także t' :
| | y' | | y' | | 1 | |
t' = −2y−3y' = −2 |
| ⇒ |
| = − |
| t' |
| | y3 | | y3 | | 2 | |
Wstawiamy do równania otrzymując równanie liniowe :
t' − 4xt = −4x
3
Jak wcześniej pisałem mamy równanie liniowe niejednorodne postaci :
y' + p(x)y = g(x)
Rozwiązujemy gotowym wzorem (który można w miarę łatwo wyprowadzić)
y = e
−∫p(x)dx * ( ∫ g(x) * e
∫p(x)dxdx + C)
No to liczymy co nam potrzebne do tego wzoru ( p(x) = −4x, g(x) = −4x
3)
| | 1 | |
−4 ∫ x dx = −4 * |
| x2 + C = −2x2 + C |
| | 2 | |
| | 1 | |
∫ −4x3 * e−2x2 dx = ... = |
| e−2x2(2x2 + 1) + C |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
t = e2x2( |
| e−2x2(2x2 + 1) + C) = |
| (2x2+1) + Ce2x2 |
| | 2 | | 2 | |
Ponieważ t = y
−2 to
| 1 | | 1 | |
| = |
| (2x2+1) + Ce2x2 |
| y2 | | 2 | |
| | 1 | |
y = ( |
| (2x2+1) + Ce2x2)−1/2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Rozwiązanie : y = ( |
| (2x2+1) + Ce2x2)−1/2 oraz y = 0 |
| | 2 | |
Ale się rozpisałem, nigdy więcej już ... Pewnie masa błędów, jak ktoś ma chęć niech wychwyci i
poprawi mnie
27 maj 21:24
Basia: Mnie się wydaje, że dobrze, ale za chwilę sama policzę na papierze, bo na ekranie często coś
przegapiam.
27 maj 23:04
ZKS:
Brakuje tylko ujemnego jeszcze rozwiązania tak to jest wszystko

.
27 maj 23:27
Vizer: Jakiego ujemnego, bo coś nie mogę dostrzec

A i dzięki za sprawdzenie
27 maj 23:41
ZKS:
| | 1 | |
y = ±[ |
| (2x2 + 1) + Ce2x2]−1/2 |
| | 2 | |
27 maj 23:45
Vizer: Bueh, no przecież! Nakładałem pierwiastek kwadratowy, dzięki
ZKS za czujność
27 maj 23:57
'me~: Dzięki za poświęcenie czasu
28 maj 18:54
Vizer: Spoko
28 maj 19:02
'me~: przydałoby mi się wyprowadzenie tego wzoru y = e−∫p(x)dx * ( ∫ g(x) * e∫p(x)dxdx + C)
28 maj 22:06
28 maj 22:25
'me~: Ok to jeszcze jedno pytanie mam. Czy dobrze całkę liczę.
I
1=−4∫x
3*e
−2x2dx+C=...
t=x
4 x
2=
√t
| | 4 | | 2 | |
...=− |
| ∫e−2√t+C=− |
| e−2x2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
I wtedy t =e2x2*(− |
| e−2x2). Tylko pewnie gdzieś się walnąłem. |
| | 3 | |
28 maj 22:42
Vizer:
Po pierwsze (x4)' = 4x3, bo wg Twojego zapisu 3x3, po drugie pospieszyłeś się z policzeniem
całki :
∫ e−2√tdt , podstaw jakieś u = −2√t i oblicz.
28 maj 22:51
'me~: Jeżeli podstawię za u=−2
√t to będzie du=−t
−12dt i robi się problem.... Jest też taka
opcja, że już powoli mi się mózg wyłącza
28 maj 23:15
Vizer:
Problem nie problem, podnieść do kwadratu obustronnie i nie ma problemu
28 maj 23:20
'me~: Nie będę komentował swojej tępoty umysłowej... Czyli to będzie u2=4t stąd 2udu=dt
I1=−∫eu*2udu i teraz w=u w'=1 a v'=eu v=eu więc I1=2ueu−2eu dobrze?
28 maj 23:31
'me~: wkradł sie błąd nie 2udu=dt a 12udu=dt
28 maj 23:34
Vizer:
2udu =
4dt
28 maj 23:34
Vizer:
| | 1 | |
No czyli zamiast tych dwójek będą |
| |
| | 2 | |
28 maj 23:36
'me~: No nareszcie wyszło mi tak samo

jeszcze raz dzięki za pomoc
28 maj 23:47