nierówność
lili: Pomoże ktoś rozwiązać nierówność? (−x+13)(2x+8)>0
28 maj 13:49
wredulus_pospolitus:
tak ... ty możesz rozwiązać
28 maj 14:03
28 maj 14:03
lili: Tak, tylko że delta wychodzimi ujemna, a o pierwiastku z delty już nie wspomnę, bo mi nie
wychodzi równy, a jest mi potrzebny do policzenia miejsc zerowych.
28 maj 15:17
wredulus_pospolitus:
jaka niby delta ujemna wychodzi skoro masz w postaci iloczynowej
28 maj 15:31
wredulus_pospolitus:
więc miejsca zerowe wypisuje się 'z bomby'
28 maj 15:32
krystek: Podpowiem a*b=0 ⇔a=0 lub b=0 i masz m zerowe z postaci iloczynowej.
28 maj 16:36
Neko: −(x−13)2(x+4)>0 całość dzielimy przez −1
2(x−13)(x+4)<0
Pierwiastki to −4 i 13
czyli x ∊ (−4,13)
masz
28 maj 16:55
rosa: Już mi się udało, ale dziękuję
28 maj 17:59