a
Ajtek:
Wyznacz takie rozwiązanie równania różniczkowego
x*f'(x)+5x=x2,
które spełnia warunek f(0)=3.
27 maj 22:46
Nika1410: zacznijmy od tego: co oznacza zapis xf'(x) ?
27 maj 22:47
Basia:
∫f'(x)dx = ∫(x−5)dx
f(x) =
12x
2 − 5x + C
f(0) = C = 3
f(x) =
12x
2−5x+3
27 maj 22:50
Vizer:
| | dy | |
Inaczej x |
| , zaraz mogę to zrobić, ale będę za jakieś 15 min, więc może niech ktoś |
| | dx | |
szybciej
27 maj 22:51
Basia: po prostu x*f'(x) [ x pomnożone przez f'(x) ]
27 maj 22:51
Vizer: No i
Basia elegancko
27 maj 22:51
Ajtek:
Vizer w moich wątkach tylko podpowiadamy

.
27 maj 22:52
Nika1410: zadanie rozwalone w cztery minuty....Jezus Maria....
27 maj 22:52
Vizer: Basia się widocznie nie mogła powstrzymać
27 maj 22:52
Basia: Ajtek sorry, ale tu nie było jak podpowiadać
27 maj 22:52
Ajtek:
Widzę to teraz
Basia
27 maj 22:53
Mila: dy=(x−5)dx
y(0)=3⇔C=3
27 maj 22:54
Ajtek:
Nika a rozumiesz skąd co się wzięło
27 maj 22:54
Ajtek:
Dobry wieczór
Mila 
.
27 maj 22:54
Vizer: W równaniach różniczkowych na początku patrzysz czy da się rozdzielić takie równanie, czyli
łopatologicznie x − y na jedną stronę, y −ki na drugą i potem całkowanie obustronne.
27 maj 22:55
Mila:
Witam ciepło wszystkich
Basia ,Vizer nie widziałam Waszych wpisów, odpływam.
27 maj 22:57
Basia: Witaj
Milu. Nie odpływaj, jeszcze strasznie zimna woda wszędzie
27 maj 22:58
asdf: jak jest pochodna z funkcji, a chcesz znać wzór funkcji to liczysz całke z pochodnej, wzór:
∫f'(x) dx = f(x)
27 maj 22:59
27 maj 22:59
Ajtek:
Vizer link nie wchodzi.
27 maj 23:00
Basia: Zjedz przecinek po html; wejdzie
27 maj 23:01
27 maj 23:01
Ajtek:
Nie zauważyłem przecinka
27 maj 23:01
Ajtek:
Nika co dalej
27 maj 23:02
Nika1410: kurcze, proste to. nie wpadłam że f(0)=3 ⇔ stała C
27 maj 23:06
Vizer:
Ok to następne zadanie, po ewentualnej wskazówce
Nika robi sama

A w ramach sprawdzenia,
Ajtek albo zainteresowana, niech rozwiązanie umieści na forum
27 maj 23:08
Ajtek:
Vizer, Nika nie zna za bardzo kodu strony. Te zadania nie są dla mnie tylko dla Niej.
Przed chwilą dzwoniła do mnie i po wskazówkach jedzie ze wszystkim (liczenie). Poszukaj
wcześniejszych moich wątków z kilku oststnich dni, tam jest wszystko wyjaśnione.
Przygotowywałem
Nikę do matury. Uczennica przerasta mistrza

.
27 maj 23:17
Vizer: A ok. No i tak ma być! Człowiek ma ewoluować, więc trudno by młodsze pokolenie mniej umiało niz
starsze, taka kolej rzeczy.
27 maj 23:19
Ajtek:
Ale tutaj starsze umie/pamięta
*) mniej, czytaj ja, i to mnie martwi

.
*) niepotrzebne skreślić
27 maj 23:22
Nika1410: a tu się nie zgodzę, jak patrzę na młodszych to wydaje mi się że im młodsi, tym głupsi,
unfortunately...taki system (?)
27 maj 23:25
Ajtek:
Nika, gdybym ja był hmmm "mądrzejszy", to nie siedzielibyśmy na forum zadankowym.
Na temat systemu nauczania pisaliśmy tutaj wiele razy.
27 maj 23:27