matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Turkuć:
SIemka
1
wiedząc , że sin(180+α)=−
i 0<α<90 , oblicz
2
tg(180−α)+cos(270−α)
a)
cos(90+α)
1
A więc co trzeba podstawić za α żeby sin wynosił skoro sin30 =
2
27 maj 21:39
Basia:
1
1
sin(180+α) = −sinα = −
⇒ sinα =
⇒ α=30
2
2
i masz tg(180−30) = −tg30 cos(270−30) = −sin30 cos(90+30) = −sin30 podstaw odpowiednie wartości i wylicz
27 maj 21:44
Turkuć:
aha , dziękuje
27 maj 21:46
Turkuć:
a gdy mam taki przykład i mam to Obliczyć:
3
sinπ−cos
π+tg2π+cos0
2
27 maj 22:01
Basia:
radiany / stopnie π ~ 180
3
π ~ 270
2
2π ~ 360 0 ~ 0 i patrz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/421.html
27 maj 22:11