napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej...
Lili: Pomóżcie

Napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej:
a)k: 5x−y+3=0 i przechodzącej przez punkt P(−1;2)
b)k: y+4=0 i przechodzącej przez punkt P(−
√7 ;
√2 )
c)k: 10x−7=0 i przechodzącej przez punkt P(3;8)
d)k: −3x+2y=0 i przecinającej oś OY w punkcie P(0;−2)
e)k: 8x+3y−9=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OY
f)k: −0,4x+2y+4=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OX
pigor: ..., otóż, aby trzymać się polecenia, a o to zapewne tu chodziło autorowi (chwała mu za to)
zadania :
dana prosta
k: Ax+By+C= 0 ⇒
l: B(x−xo)−A(y−yo)= 0 − szukana prosta
l ⊥
k,
a więc napisz równanie ogólne prostej l prostopadłej do prostej :
a)
k: 5x−y+3= 0 i przechodzącej przez punkt P(−1;2) ⇒
⇒ 1(x+1)+5(y−2)=0 ⇔ x+1+5y−10=0 ⇒
x+5y−9= 0 − szukana prosta l ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
k: y+4= 0 i przechodzącej przez punkt P(−√7,√2) ⇒
k: 0x+y+4= 0 ⇒
⇒ 1(x+
√7−0(y−
√2)=0 ⇒
l: x+√7= 0 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
k: 10x−7= 0 i przechodzącej przez punkt P(3;8) ⇒
k:10x−0y−7= 0 ⇒
⇒ 0(x−3)+10(y−8)= 0 ⇒
l: y−8= 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
k: −3x+2y= 0 i przecinającej oś OY w punkcie P(0;−2) ⇒
⇒ 2(x−0)+3(y+2)= 0 ⇔
l: 2x+3y+6= 0 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e)
k: 8x+3y−9=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OY ⇒
⇒ x=0 i 3y−9=0 ⇒ y=3 ⇒ (x
o,y
o)=(0,3) ⇒ 3(x−0)−8(y−3)= 0 ⇔
l: 3x−8y+24=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f)
k: −0,4x+2y+4=0 i przecinającej prostą k w punkcie należącym do osi OX ⇒
⇒ y=0 i −0,4x+4=0 ⇒ x=10 ⇒ (x
o,y
o)=(10,0) ⇒ 2(x−10)+0,4(y−0)=0 ⇔
⇔ 2x−20+0,4y=0 ⇔
l: x+0,2y−10=0 . ...