trygonometria
deto: prosze o przeksztalcenie r−nia tryg. krok po kroku
| acos2α | | asinα | | 1 | |
| * |
| * |
| * acosα |
| cos2αsinα | | cos2α | | 2 | |
27 maj 21:13
27 maj 21:16
Eta:
Echhh ........ tyle się opisałam

o co jeszcze chodzi?
27 maj 21:17
27 maj 21:21
deto: mogłabyś zrobić to od tego momentu,b. prosze jeszcze raz
27 maj 21:36
Eta:
| | a2cosα | | sinα | | cos2α | |
P= |
| (sinα+ |
| + |
| ) |
| | 2 | | cos2α | | sinα | |
| | a2cosα | |
P= |
| (............ ) |
| | 2 | |
do wspólnego mianownika cos2α*sinα
| | sinα*sinα*cos2α+2sinα*sinα+cos2α*cos2α | |
(...........)= |
| = |
| | cos2α*sinα | |
P=U{a
2cosα}{2cos2α*sinα) ( sin
2α*cos2α+cos
2α*cos2α+2sin
2α)=
| | a2ctgα | |
= |
| ( [cos2α(sin2α+cos2α)+2sin2α] = |
| | 2cos2α | |
| | a2ctgα | |
= |
| * [cos2α*1+2sin2α] |
| | 2cos2α | |
ze wzoru:
cos2α= cos
2α−sin
2α= 1−sin
2α−sin
2α= 1− 2sin
2α
| | a2ctgα | |
P= |
| *(1−2sin2α+2sin2α) |
| | 2cos2α | |
| | a2ctgα | | a2ctgα | |
P= |
| *1= |
| |
| | 2cos2α | | 2cos2α | |
i to wszystko ...... jasne?
27 maj 21:56
deto: tak,dzieki wielkie.
27 maj 22:02
Eta:
Na zdrowie ...
27 maj 22:03