Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x +y+z =0, p
chochelka: Udowodnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y, z takich, że x +y+z =0, prawdziwa
jest nierówność xy+ yz +zx ≤0.
Możesz skorzystać z tożsamości: (x+y+z)2= x2+y2+z2+2xy+2xz+2yz
27 maj 20:47
27 maj 20:51
Eta:
Można też tak:
(x−y)2≥0 ⇒ x2+y2≥2xy
(x−z)2≥0 ⇒ x2+z2≥2xz
(y−z)2≥0 ⇒ y2+z2⇒2yz
+ −−−−−−−−−−−−−
2x2+2y2+2z2≥2xy+2xz+2yz /:2
x2+y2+z2≥xy+xz+yz
(x+y+z)2−2xy−2xz−2y ≥ xy+xz+yz
0 −3xy−3xz−3yz≥0 /: (−3)
xy+xz+yz≤0
c.n.u
27 maj 21:01
chochelka: dzięki
27 maj 21:06