trójmian kwadratowy z parametrem
Karolina: proszę o pomoc z takim zadankiem..
Dla jakich wartości parametru m ∊ R wartość sumy czwartych potęg pierwiastków równania
x2 − x +m −2 =0 jest najmniejsza? podaj tę najmniejszą wartość
27 maj 19:34
ICSP: ale z czym konkrtenie masz problem ?
27 maj 19:36
Karolina: bo mi wychodzi zbiór pusty a nie powinien...
27 maj 19:37
Saizou : i co w tym trudnego
załóżmy że pierwiastki x1=x i x2=y
x4+y4
=(x2+y2)2−2x2y2
=[(x+y)2−2xy]−2(xy)2
27 maj 19:38
Karolina: no tak i jak podstawie wartości i najmniejsza wartośc to nie należy do zbioru z delty..
27 maj 19:39
Saizou : [1
2−2(m−2)]−2(m−2)
2 ma być najmniejsze
1−2m−4−2(m
2−4m+4)=
−2m
2+6m−11=0
2m
2−6m+11=0
| | 6 | | 3 | |
najmniejsza wartość jest dla mw= |
| = |
| ∊D |
| | 4 | | 2 | |
Δ≥0
(−1)
2−4(m−2)≥0
1−4m+8≥0
−4m≥−9
jak gdzieś nie popełniłem głupiego błędu rachunkowego
27 maj 19:49
Karolina: wydaje mi sie że w pierwszym nawiasie powinno być że [12 − 2(m−2)] to jest (5 − 2m)
27 maj 19:52
Saizou : 1−4=−3, a nie 5
27 maj 19:54
Karolina: ale −2(m−2) to jest −2m + 4 a nie −4 i dlatego powinno być tam 5
27 maj 19:56
:): wynik pierwszego nawiasu = 5 − 2m gdyz 1
2 = 1 i −2(m−2)= −2m +4 , kolezanka ma racje
27 maj 19:57
Saizou : nie będę się sprzeczać bo dla mnie dzisiaj 20−6=12 a nie 18

no to nanosimy poprawki
[1
2−2(m−2)]−2(m−2)
2=
1−2m+4−2(m
2−4m+4)=
−2m+5−2m
2+8m−8=0
−2m
2+4m−3=0
2m
2−4m+3=0
27 maj 20:00
:): pierwszy nawias powinien byc jeszcze podniesiony do 2
27 maj 20:01
:): [12 − 2(m−2)]2 − 2(m−2)2 tak powinno byc
27 maj 20:03
Karolina: ale pierwszy nawias kwadratowy powinien być jeszcze podniesiony do kwadratu, bo
x4 +y4 = (x2 + y2)2 − 2x2y2=[(x+y)2 − 2xy]2−2x2y2
27 maj 20:04
27 maj 20:09