parametr
karinka: oblicz najmniejszą wartość sumy czwartych potęg pierwiastków równania x2−x+m−2=0 z parametrem
m.
16 lut 19:01
karinka: pomóżcie...
16 lut 19:34
Julek:
założenia :
Δ>0
Δ = 1 −4m+4 = −4m + 5
x
14 + x
24 = (x
12+x
22)
2 − 2x
12x
22 =
= ((x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2)
2 − 2x
12x
22 =
= (x
1+x
2)
4 − 4(x
1+x
2)
2 x
1x
2 + 4x
12x
22 − 2x
12x
22 =
= (x
1+x
2)
4 − 4(x
1+x
2)
2 x
1x
2 + 2x
1x
2*x
1x
2 =
| | −b | | −b | | c | | c | | c | |
= ( |
| )4 − 4( |
| )2 |
| + 2 |
| * |
| =
|
| | a | | a | | a | | a | | a | |
= b
4 − 4b
2c + 2c
2 = 1 − 4 + 2(m−2)
2 =
= 1 − 4(m−2) + 2(m−2)
2 = 2(m−2)
2 − 4(m−2) + 1 =
= 2m
2 − 8m + 8 − 4m + 8 + 1 =
= 2m
2 − 12m + 17
f(m) = 2m
2 − 12m + 17
f(3) = 18 − 36 + 17 = −1
16 lut 21:33
pati: łał nigdy tego nie zrobię ponieważ mam dopiero 11 lat
16 lut 21:38
Julek:
Zrobisz, jeśli będziesz wystarczająco interesowała się matematyką

To podstawowe rzeczy na
poziomie liceum, które znajdziesz w teorii na tej stronie. Może słyszałaś o trzyletnim dziecku
z azji, które na wizji − telewizji liczyło pochodne, całki oraz rozwiązywało jedne z
najtrudniejszych problemów matematycznych pod okiem profesorów...
17 lut 00:35
Basia:
@Julek
ale to można prościej rozwiązać
x14+x24 = (x12+x2)2 − 2x12x22 =
[(x1+x2)2−2x1*x2]2−2(x1*x2)2 =
[(−ba)2−2*ca]2−2(ca)2
można dalej przekształcać, albo od razu podstawiać za a,b,c
17 lut 00:44
Julek:
Prawda, ale wynik i tak jest dobry
17 lut 00:50
Basia: oczywiście, jest dobry, ale zawsze warto szukać możliwie najprostszych sposobów
(nie zawsze się to nam udaje, fakt, ale warto)
17 lut 00:52
Julek:
Myślę, że akurat to nie problem. Możliwe, że dalej to sprowadzałem przez liczenie na forum.
Najlepiej wziąć kartkę, a mi się nie chce
17 lut 00:57
FD: Dostrzegam błąd nie tylko w wyznaczonej dziedzinie, ale także w wyniku ostatecznym (mamy
obliczyć najmniejszą wartość, ALE w wyznaczonym przez dziedzinę przedziale). Poprawcie mnie,
jeżeli się mylę, ale:
Δ ≥ 0 (warunek istnienia jakichkolwiek pierwiastków tego równania równania)
Δ = 1 − 4(m−2) = 1 −4m + 8= −4m + 9
zatem −4m + 9 ≥ 0
stąd:
m≤94
m ∊ (−
∞,
94)
w tym momencie można dalej rozwiązywać zadanie metodą zaproponowaną przez Julka lub Basię, i w
momencie, gdy przyjmujemy wynik za funkcję:
f(m) = 2m2 − 12m + 17
wyznaczamy jej wierzchołek:
p =
−b2a = 3 ∉ D , a skoro wierzchołek nie należy do dziedziny funkcji, obliczamy f(m)min
dla "granicy" dziedziny, czyli m najbliższego trójce.
f(
94) = 2 *
8116 − 12 *
94 + 17 = 10,125 − 27 + 17 = 0,125 =
18
Odp. fmin =
18
Przepraszam, jeżeli niepoprawnie wstawiam pewne znaki.
To mój pierwszy post na tym forum, chociaż strona sama w sobie jest mi dobrze znana

dobrej
nocy wszystkim życzę
4 lut 00:13