PRACA KONTROLNA
jula: W trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych 15cm i 8cm wysokosc poprowadzona z wierzcholka
kata jaka ma dlugosc pomoze mi ktos to rozwiazac mam to na pracy kontrolnej a pojecia zero..
27 maj 11:46
ICSP: z wierzchołka kąta ?
Tójkąt ma trzy kąty. Musisz bardziej sprecyzować.
27 maj 11:50
jula: z wierzcholka kata prostego
27 maj 12:05
Jolanta : Jula pamietasz podobienstwo figur ,zwłaszcza trójkatów ?
27 maj 12:06
aniabb:
15•8/2=17•h/2
h=120/17
27 maj 12:06
aniabb: ale to łatwiej z Pola trójkąta
27 maj 12:07
Jolanta : łatwiej ,Jula a prawo Pitagorasa znasz?
27 maj 12:11
jula: nie bardzo ... naprawde jestem zielona to malo powiedziane. Pomoze ktos mi ?
27 maj 12:14
ICSP:

a = 15
b = 8
c = ?
1. Z twierdzenia Pitagorasa liczysz c
2. Czerwony odcinek liczysz porównująć pole tego tójkąta.
| | 1 | | 1 | |
P = |
| a*b oraz P = |
| c*h |
| | 2 | | 2 | |
zatem
27 maj 12:14
aniabb:
27 maj 12:15
27 maj 12:16
jula: ok dziekuje wszystkim

*
27 maj 12:19
Jolanta :

Każdy trójkat ma trzy wysokości
Pole obliczasz mnożac wysokośc razy podstawę,na którą jest opuszczona i dzieląc przez dwa
| | 8*15 | | x*h | |
P= |
| również P= |
| |
| | 2 | | 2 | |
jezeli policzysz z pierwszego pole x za pomoca Pitagorasa i podzielisz pole przez x
otrzymasz h
27 maj 12:20
Janek191:
c
2 = a
2 + b
2 = 15
2 + 8
2 = 225 + 64 = 289
c =
√289 = 17
D punkt należący do podstawy AB, taki, ze I DCI = h
Niech I AD I = x , wtedy I DB I = 17 − x
oraz
x
2 + h
2 = 15
2
( 17 − x)
2 + h
2 = 8
2
−−−−−−−−−−−−−−
x
2 + h
2 = 225 ⇒ h
2 = 225 − x
2
289 − 34 x + x
2 + h
2 = 64
−−−−−−−−−−−−−−
− 34 x + x
2 + 225 − x
2 = 64 − 289
− 34 x = − 225 − 225
− 34 x = − 450 / : ( −34)
| | 450 | | 225 | | 50 625 | |
x = |
| = |
| ⇒ x2 = |
| |
| | 34 | | 17 | | 289 | |
zatem
| | 65 025 | | 50 625 | | 14 400 | |
h2 = 225 − x2 = |
| − |
| = |
| |
| | 289 | | 289 | | 289 | |
więc
| | 14 400 | | 120 | | 1 | |
h = √ |
| = |
| = 7 |
| |
| | 289 | | 17 | | 17 | |
========================================
27 maj 12:21
jula: dziekuje
27 maj 12:44