kombinatoryka
typowy głowacki: http://i44.tinypic.com/2r5sto0.jpg
Co do prawej strony. Widocznym jest, że trzeba wykorzystać zbiór na sumę ciągu
arytmetycznego, którego pierwszy wyraz jest równy 1, ostatni (n−1), a liczba wszystkich
wyrazów to (n−1). A dlaczego liczba wszystkich wyrazów nie równa się n?
Co oznacza w takim wypadku liczba nad ∑ i pod ∑ ?
no i drugie pytanko, dla cierpliwych. po prostu nie wychodzi mi ta równość...
27 maj 00:35
27 maj 01:25
typowy głowacki: nikt nie zna odpowiedzi na dylemat z pierwszego pytania?
2 cze 20:16
Mila:
nad znakiem sigma masz n−1, pod znakiem sigma i=1, po znaku sigma i
to oznacza sumę liczb od 1 do (n−1):
1+2+3+4+5+...+
(n−1)
Obliczona jest suma (n−1) wyrazów:
| | 1+(n−1) | | n*(n−1) | |
Sn−1= |
| *(n−1)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 cze 20:38
typowy głowacki: tak też jest tam napisane, ale wg mnie (n−1) to jest tylko ostatni wyraz
skąd wiem, że liczba wszystkich wyrazów to też (n−1) ?
100
∑
0
| | 0+100 | | 0+100 | |
w takim zapisie już nie będzie |
| *100 tylko |
| *101, więc dlaczego górny |
| | 2 | | 2 | |
indeks sigmy ma się równać liczbie wyrazów?
2 cze 23:06
Mila:
Masz sumowanie od 1 do n−1.
3 cze 00:05
typowy głowacki: a gdybym miał np. od 0 do n−1 to liczba wyrazów byłaby taka sama?
3 cze 09:24
Mateusz:
sprawdz
[0,n−1]
zakładając
n=8
0,1,2,3,4,5,8
3 cze 09:43
Mateusz:
poprawka

0,1,2,3,4,5,6,7
3 cze 09:45
PW: To tak jak strony w książce. Jeżeli masz strony od 1 do76, to stron jest oczywiście 76, ale
różnica numerów jest 76−1 = 75 (o jeden mniej).
Jeżeli w bloczku biletów tramwajowych mamy numery od 00345 do 00421, to różnica numerów jest
równa 421−345=76, ale biletów jest 77.
3 cze 10:16
typowy głowacki: niech n=8
n−1
∑ = 1+2+3+4+5+6+7
1
niech n=8
n−1
∑=0+1+2+3+4+5+6+7
0
czyli, gdyby w zadaniu był ten drugi przypadek, do wzoru za liczbę wyrazów podstawiłbym n
?
3 cze 17:45
PW: Liczba wyrazów w każdym wypadku jest równa
(górny wskaźnik)−(dolny wskaźnik)+1
3 cze 18:21