.
asdf: indukcja:
jak udowodnić indukcyjnie:
25 maj 22:43
Nienor: Dla danego n.
1
o k=1
spełnione
2
o
D:
Jeżeli m=k+1 to k=m−1
Podstawiając do tezy:
Wracając do danych zmiennych:
25 maj 22:56
asdf: T
I nie bardzo rozumiem
25 maj 23:01
asdf: mogłabyś wytlumaczyc?
25 maj 23:07
Nienor: No za każde k podstawiasz k+1.
25 maj 23:50
Nienor: Upss. Już poprawiam.
D:
| | n! | | n! | | n! | |
P= |
| = |
| = |
| =L |
| | (n−[n−(k+1)])!(n−[k+1])! | | (n−n+[k+1])!(n−[k+1])! | | (k+1)!(n−[k+1])! | |
25 maj 23:55
asdf: no

teraz się zgadza

dzięki bardzo
26 maj 00:19
Nienor:
26 maj 00:22
asdf: jeszcze mam takie, sprawdzisz? :
n= 2, k =1, L = P ( 2+1 = 3)
teraz n=n, k =k+1:
| | (n+1)! | | (n+1)! | |
= |
| = |
| |
| | (k+2)!(n+1−k−2)! | | (k+2)!(n−k−1)! | |
| | n! | | n! | |
L = |
| + |
| = |
| | (k+1)!(n−k−1)! | | (k+2)!(n−k−2)! | |
| (k+2)n! | | n! | |
| + |
| = |
| (k+2)(k+1)!(n−k−1)! | | (k+2)!(n−k−2)! | |
| (k+2)n! | | (n−k−1)n! | |
| + |
| = |
| (k+2)(k+1)!(n−k−1)! | | (k+2)!(n−k−1)(n−k−2)! | |
| (k+2)n! | | (n−k−1)n! | |
| + |
| = |
| (k+2)!(n−k−1)! | | (k+2)!(n−k−1)! | |
| n! (k+2 + n − k −1) | | n!(n+1) | |
| = |
| = P |
| (k+2)!(n−k−1)! | | (k+2)!(n−k−1)! | |
taki dowód jest wystarczający?
26 maj 00:56
Basia: Witam Panów.
A po co Ci tu
asdf dowód indukcyjny ?
(1)
| | n! | | n! | | n! | | | |
= |
| = |
| = |
| = | |
| | (n−k)!*(n−(n−k))! | | (n−k)!k! | | k!(n−k)! | | |
(2)
| | | | n! | | n! | |
+ | = |
| + |
| = |
| | | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
| n! | | n! | |
| + |
| = |
| k!(n−k−1)!(n−k) | | k!(k+1)(n−k−1)! | |
| n!(k+1) + n!(n−k) | |
| = |
| k!(k+1)(n−k−1)!(n−k) | |
| n!(k+1+n−k) | | n!(n+1) | |
| = |
| = |
| (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
| (n+1)! | | | |
| = | |
| (k+1)!(n+1−(k+1))! | | |
26 maj 10:22
Nienor: asdf
Basia czasami rządają sobie indukcji i szlag człowieka trafia jak liczy sobie dwie strony,
a wie, że wystarczyłyby dwie linie.
26 maj 11:05
Basia: A czasem
asdf sam sobie niepotrzebne rzeczy wymyśla. Dlatego go pytam
26 maj 11:10
Nienor: No ambitny jest, co w tym złego
26 maj 11:40
Basia: Nic złego, ale najlepsze rozwiązanie problemu to rozwiązanie
najprostsze.
26 maj 11:44
asdf: nie wymyslam, tylko m.in. takie zadania mam na matematyce dyskretnej dlatego pisze
26 maj 14:06