Wyrażenia wymierne
cassidy: Sprawdź mi to ktoś i wytłumacz (jak głupiemu) ewentualny błąd:
Przedstaw wyrażenie w najprostszej postaci i podaj jego dziedzinę:
2x
2−10x=0
2x
2=10
x=5 lub x=−5
D=R/ {5}
i nie wiem jak zapisać w krótszej postaci , kiedy mianownik wyrażenia jest trójmianem
kwadratowym to potrafię ale tego nie wiem.
26 maj 22:21
26 maj 22:24
krystek: x2−25=0 ⇔x=−5 lub x=5
natomiast 2x2−10x=0 ⇔x=0 lub x=5
26 maj 22:25
cassidy: ale czemu tak ? kurcze nie chce żeby ktoś mi to obliczył bym miała z głowy , ja chce wiedzieć
czemu tak jest i skąd to się bierze , na wyjaśnienie od nauczycielki nie mam co liczyć bo jest
zgorzkniała , szukam na internecie jakiejś strony gdzie byłoby to rozpisane ale tu np. tego
nie ma
26 maj 22:26
Basia: ależ jest; zwyczajnie wspólny czynnik przed nawias
a Ty zrobiłeś dwa błędy
1. "zjadłeś" x
2x2 − 10x = 0
a Ty piszesz 2x2 = 10
2.
52≠5 ani (−5)2≠5
26 maj 22:28
krystek: Rozkładasz na czynniki przez wyłączenie wspólnego czynnika '
26 maj 22:28
cassidy: 2x2−10x=0
x(2x−10)=0
x=0 2x=10
x=5 ?
26 maj 22:30
krystek: Jeżeli chcesz , możesz Δ
2x
2−10x=0
Δ=b
2−4ac=10
2−4*2*0=100
| | −b−√Δ | | −(−10)−10 | | 0 | |
x1= |
| = |
| = |
| =0 |
| | 2a | | 2*2 | | 4 | |
| | −(−10)+10 | | 20 | |
x2= |
| = |
| =5 |
| | 2*2 | | 4 | |
26 maj 22:33
krystek: 22:30 ok
26 maj 22:33
cassidy: czyli nawet jeżeli mianownik nie jest trójmianem to mogę liczyć z delty?
26 maj 22:34
26 maj 22:34
krystek: Np x2−4=0
liczymy rozkładem na czynniki
(x+2)(x−2)=0
x=−2 lub x=2
26 maj 22:36
cassidy: aha ok
a jak ma takie wyrażenie :
26 maj 22:36
krystek: lub Δ
Δ=0
2−4*(−4)=16
26 maj 22:38
krystek: | x2(6x2+5) | | 6x2+5 | |
| =− |
| |
| −x2(7x−2) | | 7x−2 | |
26 maj 22:40
cassidy: nic już nie rozumiem .
26 maj 22:40
krystek: A Ty podaj dziedzinę

26 maj 22:40
krystek: Wcześniej pokazałam Tobie jak rozwiązujemy równania kwadratowe niezupełne!
Wróć do zadania!
26 maj 22:41
krystek: Podaj Dziedzinę do zad 22:40
26 maj 22:42
cassidy: już mi się wszystko pomieszało , nic kompletnie nie rozumiem nie zaliczę tej kartkówki , mam
to jak w banku
26 maj 22:45
26 maj 22:45
cassidy: dobra to już nie ważne
26 maj 22:47
krystek: Nie panikuj!
| 8x2−4x | | 4x(2x−1) | | 2(4x−2) | |
| = |
| = |
| |
| 2x2−10x | | 2x(x−5) | | x−5 | |
Dziedzina =R/{0,5}
26 maj 22:50
cassidy: | | 2(4x−2) | |
skąd się wzięło |
| nie mogę połapać? |
| | x−5 | |
26 maj 22:53
krystek: Licznik i mianownik skrócił sie przez 2x



!
26 maj 22:54
26 maj 22:56
cassidy: jestem za głupi
26 maj 22:59
krystek: Nie , pomyśl Jak skrócisz ułamek?
26 maj 23:01
26 maj 23:02
26 maj 23:04