wzór na nty wyraz ciągu
Mateusz: wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego wiedząc , że a2=1 i a6 = 81
26 maj 22:21
Eta:
| a6 | |
| = q4 ⇒ q4= 81 ⇒ q= 9 lub q= −9 |
| a2 | |
| | a2 | | 1 | | 1 | |
a1= |
| ⇒ a1= |
| lub a1= − |
| |
| | q | | 9 | | 9 | |
a
n= a
1*q
n−1
a
n=.......... lub a
n=............
dokończ
26 maj 22:52
Mateusz: ale ja nie mialem ciągów geometrycznych , i nie wiem jak to dokończyć :c byłem chory jak to
przerabiali
26 maj 23:05
bezendu: biedactwo
26 maj 23:10
Mateusz: no biedactwo , jutro sprawdzian , a nie wiem jak i co obliczać w ciągach geometrycznych
26 maj 23:12
26 maj 23:13
Mateusz: i teraz nie wiem czy np podstawić tylko i zostawic 1/9 * 9 do potęgi n−1 ?
26 maj 23:13
krystek: masz dwie możliwości ( dwa wzory)
26 maj 23:15
Mateusz: no i jest tez ze −1/9 * (−9) do potęgi n−1 ?
26 maj 23:16
krystek: | | 1 | |
Rozpisać:9n−1=9n*9−1= |
| *9n |
| | 9 | |
26 maj 23:17