:3
Wanda :3: Wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli:
a) f(x)= x+1√lxl−5
26 maj 21:45
krystek: mianownik ma postać?
26 maj 21:47
Wanda :3:
w liczniku jest x+1
a w mianowniku √lxl−5
26 maj 21:48
Ajtek:
|x|−5>0
I rozwiązujesz.
26 maj 21:48
Wanda :3: czyli, że x>5
26 maj 21:49
krystek: Czyli ,że IxI>5
26 maj 21:50
Wanda :3: i jak to dalej obliczyć ?
26 maj 21:50
Ajtek:
Nierówność z wartością bezwzględną rozwiązujesz. Pamiętaj o dwóch przypadkach.
26 maj 21:50
krystek: Czyli ,że IxI>5
26 maj 21:50
Wanda :3: O.o a jak to się liczy np. że x=5 lub x=−5?
26 maj 21:51
26 maj 21:51
krystek:
26 maj 21:53
Wanda :3: aha czyli x>5 i x<−5
26 maj 21:54
Wanda :3: okey zrozumiałam
a np. jak jest
f(x)=√2x−2√3−x
26 maj 21:55
Wanda :3:
licznik √2x−2
mianownik √3−x
26 maj 21:55
krystek: 2x−2≥0 i 3−x>0
26 maj 21:57
Ajtek:
2x−2≥0 bo pierwiastek jest w liczniku
3−x>0 bo pierwiastek jest w mianowniku
26 maj 21:57
Wanda :3: a to dobrze zrobiłam ?
licznik √x+4
mianownik √2−x
26 maj 21:59
Wanda :3: x>2 i x≥−4
26 maj 22:00
Wanda :3:
licznik x+3
mianownik √x−3
26 maj 22:01
Wanda :3: x≥−3 i x≠3
26 maj 22:02
Wanda :3:
licznik √x+2
mianownik x
26 maj 22:02
Wanda :3: x≥−2 i x≠0
26 maj 22:03
Wanda :3: dobrze to rozwiązałam resztę ?
26 maj 22:03
Ajtek:
2−x>0, popraw rozwiązanie.
x−3>0
Ostatni jest ok.
26 maj 22:07
krystek: Musisz dać odpowiedź przediałem , część wspólną.
Natomiast 22:01 źle
26 maj 22:08
Wanda :3: a to jest dobrze ?
licznik √x+4 mianownik √2−x
26 maj 22:10
Wanda :3: a to z 21:59
26 maj 22:11
Wanda :3: moim zdaniem dobrze
26 maj 22:13
krystek: 2−x>0⇒−x>−2⇒x<2
lub 2−x>0⇒2>x
26 maj 22:15