Funkcja kwadratowa
Olga: Dla jakich wartości parametru m równanie (2−m)x2+(3−m)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne?
26 maj 21:15
bezendu:
rozważ przypadki
Δ>0
x1*x2>0
26 maj 21:16
bezendu:
i jeszcze m≠2
26 maj 21:18
krystek: I jeszcze x1+x2<0
26 maj 21:29
Olga: Rozważyłam te przypadki. a≠0 ⇒ 2−m≠0, czyli m≠2 Wyszło mi, że Δ=m
2−2m+1>0 a Δ
1=4−4=0
| | −b | | 2 | |
miejsce zerowe= |
| = |
| =1 i teraz rysujemy to na wykresie a>0, a Δ=0, dlatego |
| | 2a | | 2 | |
m∊(−
∞,1)u(1,
∞)
| | −b | | m−3 | |
Póżniej x1+x2= |
| |
| <0/ x(2−m) m−3<0 m<0 |
| | a | | 2−m | |
| | c | | 1 | |
x1x2= |
| |
| >0/ x(2−m) 1>0 x∊R |
| | a | | 2−m | |
No i na końcu uwzględniam to wszystko i mi wychodzi, że m∊(−
∞,1)u(1,2)u(2,3)
Mam błąd, tylko nie wiem, gdzie. W odpowiedziach jest napisane, że m∊(−
∞,1)u(1,2)
26 maj 21:33
26 maj 21:41
krystek: | m−3 | |
| <0⇔(m−3)(2−m)<0⇔m∊.. |
| 2−m | |
26 maj 21:43
Olga: Dzięki tym wykrzyknikom zapamiętam to do końca życia. Dziękuję bardzo
26 maj 21:51
Olga: no i z tego wyjdą miejsca zerowe 3 i 2 i potem na wykresie wychodzi, że m∊(2,3), a tej trójki
nie ma w odpowiedzi. Znów mi coś nie wyszło
26 maj 21:53
krystek: | | 1 | |
I jeszcze |
| >0⇔2−m>0⇔m<2 |
| | 2−m | |
26 maj 21:56
krystek:

odp x∊(−
∞,2)/{1}
26 maj 22:00
Olga: no i wtedy mamy, że m∊(−∞,1)u(1;∞)
m∊(2,3) m<2 no i wtedy to sumujemy i wychodzi, że m∊(−∞,1)u(1,2)u(2,3) a w odp. jest bez
tego (2,3)
26 maj 22:03
krystek: @Olga (m−3)(2−m)<0⇔m∊(−∞,2)U(3,∞)
26 maj 22:04
krystek:
26 maj 22:06
Olga: Dlaczego będzie w (m−3)(2−m)<0 że m∊(−∞,2)u(3,∞) a nie m∊(2,3)?
26 maj 22:08
Olga: No właśnie, dlaczego parabola ma ramiona skierowane do dołu? Przecież przed (m−3)(2−m) nie ma
minusa
26 maj 22:09
26 maj 22:09
krystek: ale m*(−m)=−m2
26 maj 22:10
Olga: Ok już rozumiem. Bardzo dziękuję
26 maj 22:14
krystek: Poćwicz rozwiązywanie nierówności !
26 maj 22:16
26 maj 22:16
26 maj 22:17