Matura
bezendu:
Dany jest trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB|=|BC| oraz B=(0,−3) i C=(2,3). Oś symetrii
tego trójkąta ma równanie y−x−1=0. Oblicz współrzędne wierzchołka A
S=(1,0)
Prosta przechodząca przez punkty B i C
b=−3 /(−1) y−x−1=0
2a+b=3 y=x+1
−b=3
2a+b=3
2a=6
a=3
b=−3
y=3x−3
i teraz jak mam wyznaczyć punkt A ? prostą prostopadłą do prostej y=3x−3 ?
Ale tak chyba nie mogę bo mam prostą która jest osią symetrii ?
26 maj 20:12
bezendu: 
?
26 maj 20:30
krystek:

R−nanie AC i wysokosci da Tobie współrzędne środka AC
26 maj 20:36
Eta:
Myślę,że powinno być: |AC|=|BC|
bo oś symetrii CD : y=x+1 to C(2,3) €CD
26 maj 20:41
agulka:

pr l: y=x+1
pr k jest prostopadła do pr.l i przechodzi przez punkt C=(2,3) więc szukasz jej równania.
| | xa+2 | | ya+3 | |
Proste te przecinają się w punkcie S=( |
| , |
| ) i z tego obliczasz xa i ya |
| | 2 | | 2 | |
26 maj 20:41
bezendu: ok dziękuje
26 maj 20:44
bezendu: A jak bym nie miał podanej osi symetrii to wtedy prosta prostopadła przechodząca przez punkt S
?
26 maj 20:46
Eta:
A(−4,1)
26 maj 20:47
bezendu: Eta możesz spojrzeć na post 20:46 ?
26 maj 20:49
Eta:
tak
26 maj 20:50
agulka: To coś tu jest nie tak z treścią zadania, bo tam wyraźnie jest, że AB=BC?
26 maj 20:52
26 maj 20:52
bezendu: a no racja |AC|=|BC|
26 maj 20:53
Eta:
A nie mówiłam!
26 maj 21:01
bezendu: Nie mówiłaś
26 maj 21:02
Eta:
czyt. wpis 20:41
26 maj 21:05
krystek: Eta mówiła a właściwie Napisała o 20:41
Ja z automayu pisałam kolejnośc , bez sprawdzania czy się zgadza
26 maj 21:05
Eta:

dla
krystek
26 maj 21:06
bezendu: Przepraszam, zwracam honor
26 maj 21:08
krystek: Dziękuję
Eto
26 maj 21:09